NIEUW - Spider - Relaties tussen ondernemingen en bedrijfsleiders
Vinden

Verzekeringen - Alleen niet-leven gaat erop vooruit

De stijgende inkomsten bij groepslevensverzekeringen volstonden niet om de daling bij de individuele levensverzekeringen te compenseren  (Tony Coenjaerts)

Samen inden de verzekeringsmaatschappijen in onze tabellen 45 miljard aan brutopremies, waarvan 16 miljard bij levensverzekeringen en 29 miljard bij niet-levensverzekeringen.  Alleen die laatste sector ging er in 2022 op vooruit. De levensverzekeringen trappelen ter plaatse, met name door de fiscale onzekerheid. Bovendien was de beurscontext niet meteen gunstig, waardoor het publiek zich van tak 23 afkeerde. Globaal stijgt het resultaat van de sector met een miljard euro, waarvan de helft louter aan Ageas is toe te schrijven.

Opslorpingen en integraties

Op bedrijfsniveau waren 2022 en 2023 bewogen jaren. Op 6 juni 2023 fuseerde Patronale Life met het moederbedrijf Patronale Groep, dat diezelfde dag nog haar naam in Patronale Life wijzigde. Het sinds 1926 in hypotheken gespecialiseerde Patronale Life biedt verzekeringen aan met gewaarborgd kapitaal en rente of aan fondsen gekoppeld. In 2022 inde het 145 miljoen aan brutopremies.

Crelan Insurance, sinds december 2021 een dochter van Axa Belgium, werd door dat laatste een jaar later opgeslorpt met als doel een hergroepering binnen dezelfde entiteit en binnen een zelfde aanbod van Protection-producten gekoppeld aan leningen (schuldsaldoverzekering). In 2022 inde Crelan 38 miljoen euro aan brutopremies. Eind 2021 ondertekende Axa Belgium een overeenkomst betreffende de verkoop van een run-off levensverzekeringsportefeuille voor een bedrag van 2,6 miljard euro in technische provisies aan Monument Assurance Belgium, wat de meer dan verzesvoudiging van de geïnde premies bij die laatste verklaart. Het moederbedrijf, Monument RE, is op de Bermuda-eilanden gevestigd, net als Premia Holdings, de nieuwe eigenaar van Premia Insurance Europe (PIE), het vroegere Continentale Verzekeringen (ASCO), dat in 1929 werd opgericht. PIE is gespecialiseerd in run-off portefeuillebeheer en Asco zette alle inschrijvingen in 2020 stop.

Corona, de eerste rechtstreekse verzekeraar van het land – in 1974 – en het eerste bedrijf in België dat in 2006 een autoverzekering op de markt bracht waarvan de premie op basis van het aantal gereden kilometers werd berekend, werd in de loop van het jaar in Belfius Verzekeringen geïntegreerd.

Partners Assurance en North European Life Belgium (NELB) gaan voort als ACM Belgium en ACM Belgium Life om duidelijker aan te geven dat ze tot de Franse groep Assurances du Crédit Mutuel behoren. De eerste maakt er sinds 2006 deel van uit, de tweede sinds 2014.

In 2019 ging Touring een partnerschap aan met AG en BNP Paribas Fortis. Vier jaar later zijn de verzekeraar en de bank aandeelhouders geworden, de eerste voor 75%, de tweede voor 25%. Praktisch vertaalde de overname zich tijdens de zomer in de integratie, die boekhoudkundig retroactief op 1 januari 2023 werd doorgevoerd, van ATV Verzekeringen in AG Insurance. In 2022 inde ATV voor 32 miljoen euro aan premies.

Tot zover de ‘vertrekkers’. Bij de nieuwkomers zien we in onze klassementen het Britse Accelerant Insurance Europe, dat in schadeverzekeringen gespecialiseerd is en in ons land minder dan 1% van zijn premies int.


Dit artikel is verschenen in Top 5.000, die beschikbaar is in pdf.

Terug
Partner Content
Partner Content
Infotheek
Studiecommissie voor de vergrijzing

Studiecommissie voor de vergrijzing - Jaarlijks verslag
 

Inschatting energiekosten huishoudtoestellen

Inschatting van de energiekosten van huishoudtoestellen - proefproject

 

Genderdimensie van soorten verlof in België

De genderdimensie van verschillende soorten verlof in België
 

Wetstraat
Maatregelen tot ondersteuning van gelegenheidsarbeiders land- en tuinbouw

Wet houdende maatregelen tot ondersteuning van de gelegenheidsarbeiders in de land- en tuinbouw - BS 23 november, p. 108.825

Diverse arbeidsbepalingen

Wet houdende diverse arbeidsbepalingen - BS 23 november, p. 108.828

Hervorming van sommige economische overheidsbedrijven

Wet tot wijziging van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven – BS 29 september, p. 80.294