Tienduizend zelfstandigen moeten coronasteun terugbetalen
De federale overheid zal tienduizend zelfstandige ondernemers verplichten om een deel van hun coronasteun terug te betalen. Dat is het gevolg van een arrest van het Grondwettelijk Hof, dat eind februari heeft bevestigd dat de voorwaarde rond kinderlast bij de uitkering van het crisisoverbruggingsrecht niet discriminerend was. Gemiddeld gaat het om een terugvordering van 3.330 euro per ondernemer.
Tijdens de coronacrisis konden zelfstandigen die een verplichte sluitingen of stevige omzetverliezen moesten incasseren een beroep doen op het zogenaamde crisisoverbruggingsrecht. Wie kinderen ten laste had, kwam in aanmerking voor een verhoogde uitkering. De inschrijving van die kinderen bij het ziekenfonds bleek echter een bepalende factor: enkel als het kind op naam van de zelfstandige stond ingeschreven, kon de zelfstandige rekenen op een hoger bedrag.
Uit een controle van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) in 2022 bleek dat 38.145 zelfstandigen dit supplement hadden ontvangen zonder aan deze voorwaarde te voldoen. De betrokken zelfstandige ondernemers dienden het verschil terug te betalen. Daarop vroegen in totaal 3.506 ondernemers een kwijtschelding aan, waarvan twee derde minstens een gedeeltelijke verzaking kreeg.
Enkele getroffen zelfstandigen trokken naar de arbeidsrechtbank en lieten de kwestie voorleggen aan het Grondwettelijk Hof. Zij stelden dat de voorwaarde rond kinderlast arbitrair en discriminerend was, aangezien ouders vrij mogen kiezen op wiens naam ze hun kind inschrijven bij het ziekenfonds. Het Hof heeft nu geoordeeld dat deze voorwaarde niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, omdat de keuzevrijheid van ouders gewaarborgd blijft.
Door deze uitspraak zal de federale overheid de sociale verzekeringsfondsen opdracht geven om de resterende 10.205 dossiers verder af te handelen en de terugvordering door te zetten. Dit betekent dat deze zelfstandigen binnenkort een terugbetalingsverzoek kunnen verwachten. Ondernemersorganisatie UNIZO benadrukte dat de getroffenen ondernemers ter goeder trouw handelden en raadde alle betrokken ondernemers aan om alsnog een aanvraag tot kwijtschelding in te dienen bij hun sociaal verzekeringsfonds.
Lees meer