Vinden

Pensioenen tussen partners verdelen?

Is dat te radicaal? Het wetsvoorstel om de pensioenen tussen partners te verdelen, dat de CD&V in 2013 voor het eerst indiende en vervolgens systematisch weer bij elke nieuwe regeerperiode, werd in elk geval nooit echt besproken. Het houdt een gelijke spreiding van de pensioenrechten van beide partners in, ongeacht of het paar samenblijft of uit elkaar gaat. Voor ieder loopbaanjaar binnen het huwelijk zal elke partner de helft van zijn of haar eigen pensioenrechten ontvangen en de helft van de pensioenrechten van de partner.

Vooruit diende onlangs dan weer opnieuw zijn wetsvoorstel in betreffende de aanvullende pensioenen, waarin is opgenomen dat in het geval van een scheiding of een verklaring van beëindiging van de wettelijke samenwoning, het tijdens het huwelijk of de wettelijke samenwoning opgebouwde aanvullende pensioen automatisch gelijk tussen de partners wordt verdeeld, ongeacht het gekozen huwelijksvermogensstelsel of samenlevingscontract.

Op dat in 2020 ingediende voorstel kwamen al twee zeer kritische adviezen van de Raad van State en de Nationale Arbeidsraad. Het betreft complexe materie en door de technische aspecten op elkaar af te stemmen wil de Raad voorkomen dat het zonder diepgaande analyse goedgekeurde wetsvoorstel een reeks ongewenste effecten teweegbrengt waarvan de impact in de praktijk moeilijk te meten is.
Lees meer
 

Terug
Partner Content
Partner Content
Infotheek
Psychosociale risico’s op het werk

Psychosociale risico’s op het werk - Verzameling van de rechtspraak van de arbeidsgerechten sinds 2016
 

Gevolgen verhoging groottecriteria

Gevolgen verhoging groottecriteria voor (I)VZW’s en stichtingen
 

Stijging van bedrijfsinvesteringen

Hoe meten we de stijging van bedrijfsinvesteringen?


 

Wetstraat
geen artikels