Vinden

Krimpflatie en discretie

Wanneer de inflatie op hol slaat, komen producenten in de verleiding om de prijs van een product te handhaven, maar de hoeveelheid ervan in de verpakking te verlagen, wat er eigenlijk op neerkomt dat ze heimelijk de prijs per kilo of per liter verhogen. De consument voelt zich dan uiteraard bedot. Hoe moeten we daarop reageren?

De Franse regering werkt aan een tekst om die praktijk transparant te maken, zodat de consument correct geïnformeerd wordt voor hij een aankoop doet. Voortaan zouden verkopers op de verpakking zelf moeten aangeven dat de hoeveelheid in de verpakking kleiner is en dat de prijs per meeteenheid hoger ligt. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete.

De twee elementen moeten in een standaardzin aan de consument worden meegedeeld: “De hoeveelheid van dit product is van X naar Y gedaald en de prijs ervan is met ...% of ...euro” gestegen. De zin is verplicht en moet zichtbaar en leesbaar zijn aangebracht. De verplichting zou echter niet gelden voor uitbaters van een winkel met een oppervlakte van meer dan 400 m2 waar hoofdzakelijk voeding wordt aangeboden en voor voorverpakte consumptiegoederen in constante hoeveelheden waarvan het gewicht of het volume is afgenomen.

Dat ontwerp zouden onze ministers van Economie en Consumentenbescherming graag overnemen. De FOD Economie wijst er echter op dat krimpflatie niet verboden is zolang de werkelijke netto hoeveelheid van het product duidelijk en correct op de verpakking staat.

Daar komt nog bovenop dat er geen klachten, cijfers of effectenonderzoeken zijn, zodat de FOD het niet nodig acht om bedrijven te verplichten om consumenten ervan op de hoogte te brengen dat ze krimpflatie toepassen.
Lees meer
 

Terug
Partner Content
Partner Content

Benieuwd naar het web rond jouw commerciële relaties? Onze Spider legt alle relaties tussen ondernemingen en bedrijfsleiders voor je bloot. Zo weet je met wie je in contact treedt en hoe mogelijke zakenrelaties met elkaar verbonden zijn. Gebruik de Spider in combinatie met de ProspectFinder om te weten wiens hand je schudt en te ontdekken welke andere deuren je via één commerciële opportuniteit opent. Nu proberen

Trends Business Information
Infotheek
FOD Werkgelegenheid - Jaarverslag 2023

FOD Werkgelegenheid - Jaarverslag 2023
 

Jaarlijkse indexatie van de bedragen van toepassing voor de aanslagjaren 2022, 2023 en 2024

Circulaire 2024/C/44 over de jaarlijkse indexatie van de bedragen van toepassing voor de aanslagjaren 2022, 2023 en 2024
 

Economische conjunctuur in de voedingssector

Economische conjunctuur in de voedingssector 2024
 

Wetstraat
Aanpassing van het bijzonder fiscaal strafrecht aan het nieuw strafwetboek

Wet houdende aanpassing van het bijzonder fiscaal strafrecht aan het nieuw strafwetboek - BS 21 juni, p. 77.671

Invoering van een sociaaltariefpremie

Wet tot invoering van een sociaaltariefpremie - BS 13 juni, p. 74.248

Instelling van een Orde van architecten

Wet tot wijziging van de wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect en van de wet van 26 juni 1963 tot instelling van een Orde van architecten - BS 12 juni, p. 74.027