Vinden

Gestructureerde elektronische facturatie wordt verplicht

Een gestructureerde elektronische factuur kan automatisch opgesteld en verwerkt worden. Bedrijven besparen er dus tijd én geld mee, en lopen minder risico om fouten te maken. Toch hangt de populariteit ervan nog altijd af van de grootte van de onderneming. Terwijl bijna één middelgrote onderneming op drie er al gebruik van maakt, is dat maar één op vijf voor bedrijven met minder dan tien werknemers. Nochtans zullen ze er dringend werk van moeten maken.

Partner Content

Vanaf 1 januari 2026 wordt de gestructureerde elektronische factuur namelijk verplicht voor bijna alle handelingen tussen Belgische btw-plichtige ondernemingen (B2B). De technische aanpassingen die daarvoor nodig zijn, worden fiscaal ondersteund door twee maatregelen. Vanaf 1 januari 2025 stijgt de aftrek voor digitale investeringen tot 20%. En voor de belastbare periodes 2024 tot 2027 mogen kleine kmo’s en zelfstandigen die abonnementsformules gebruiken, een verhoogde kostenaftrek van 120% toepassen voor facturatieprogramma’s.

De meerprijs die men omwille van e-facturatie (opstellen, verzenden en ontvangen van elektronische facturen in een gestructureerde vorm) voor een bestaand softwareabonnement betaalt, komt in aanmerking voor de verhoogde kostenaftrek van 120%, op voorwaarde dat die meerprijs afzonderlijk is vermeld op de factuur.
Lees meer
 

Terug
Partner Content
Infotheek
Beide partners werken voltijds

In steeds meer koppels werken beide partners voltijds

Balans thuiswerk en kantoor

Meerderheid werkgevers en werknemers zijn tevreden over balans tussen thuiswerk en kantoor

Cyberbeveiliging: NIS2-registratie

Cyberbeveiliging: oproep NIS2-registratie krijgt gehoor 

× 👋
Hello, how can I help you?