Nieuwe Europese vennootschapsrichtlijn zet in op digitalisering en strengere controles
Op 30 januari 2025 trad de nieuwe Europese vennootschapsrichtlijn (2025/25) in werking. Europa wil met deze richtlijn het vennootschapsrecht verder digitaliseren en transparanter maken. Een van de speerpunten is de verdere digitalisering van vennootschapsprocedures. Oprichting, registratie en bepaalde administratieve wijzigingen kunnen voortaan volledig online verlopen via geharmoniseerde digitale platformen. De introductie van het EU-bedrijfscertificaat moet daarnaast de grensoverschrijdende samenwerking tussen bedrijven vergemakkelijken.
Verder kunnen vennootschappen met een digitale EU-volmacht iemand machtigen om hen te vertegenwoordigen bij de oprichting van nieuwe bedrijven, registratie of sluiting van bijkantoren en grensoverschrijdende herstructureringen.
Daarnaast voorziet de richtlijn ook in een snellere en striktere informatieplicht. Bedrijven moeten wijzigingen in vennootschapsdocumenten en -gegevens voortaan binnen 15 werkdagen doorgeven aan de Kruispuntbank van Ondernemingen (nu is dat 30 dagen). Europa verplicht de lidstaten om sancties op te leggen bij niet-naleving.
Vennootschappen die een geconsolideerde jaarrekening opstellen moeten voortaan inzicht bieden in hun groepsstructuur. De uiteindelijke moedervennootschap moet verplicht worden vermeld in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Een eerder voorstel om vennootschapsregisters een visuele weergave van de groepsstructuur te laten bevatten, haalde de finale richtlijn niet.
De nieuwe richtlijn heeft ook gevolgen voor de vennootschap onder firma (VOF) en commanditaire vennootschap (CommV). Om de betrouwbaarheid van vennootschapsdocumenten te verhogen, voert Europa een wettigheidstoetsing in. Dit betekent dat deze ondernemingen hun oprichtingsakten en statutenwijzigingen voortaan voorafgaand moeten laten controleren door een administratieve instantie, rechter of notaris. Hoe België dat zal organiseren, is vooralsnog niet duidelijk. De Belgische overheid heeft tot 31 juli 2027 om de richtlijn in nationaal recht om te zetten. De effectieve toepassing moet uiterlijk op 1 augustus 2028 starten. Voor enkele specifieke bepalingen geldt een langere implementatietermijn tot 2029.
Lees meer