Eindelijk gedaan met factuurfraude
De procedure is zo eenvoudig dat het verbazing wekt dat het zo lang duurde voor er een oplossing kwam. Het volstaat immers om een echte factuur tijdens de verzending te onderscheppen en het rekeningnummer van de leverancier te vervangen door dat van een geldezel, om de factuur vervolgens naar de oorspronkelijke bestemmeling te versturen. De bank kan niet weten dat het gewijzigde rekeningnummer niet overeenstemt met dat van de leverancier, aangezien ze niet over de nodige gegevens beschikt. Die laatste zijn opgeslagen bij de bank van de begunstigde.
Daar komt binnenkort echter verandering in. Volgens de Europese verordening 2024/886 zijn alle banken binnen de eurozone immers vanaf 9 oktober 2025 verplicht om de naam en het rekeningnummer van de begunstigde te controleren. Is er geen overeenstemming, dan brengt de bank de opdrachtgever op de hoogte, die de overschrijvingsopdracht al dan niet moet bevestigen.
Er blijft echter één groot probleem bij die eenvoudige controle: de schrijfwijze van namen. Een naam kan eenvoudigweg verkeerd geschreven zijn, zoals Janssen, Janssens, Jansen,… Na een offerteoproep werd in ons land SurePay als aanbevolen leverancier gekozen. Dat in het Nederlandse Utrecht gevestigde bedrijf is al sinds 2017 actief en voerde vorig jaar bijna 1,5 miljard controles uit. Die leverden ongeveer 66 miljoen waarschuwingen op.
Lees meer