Doorlooptijd outplacementbegeleiding daalt sterk
De doorlooptijd van outplacementbegeleiding in België was in 2024 twee weken korter dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Randstad Risesmart, marktleider in outplacement. In 2024 duurde een gemiddeld traject 135 dagen, tegenover 149 dagen in 2014. Voor 55-plussers lag de doorlooptijd zelfs onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
De cijfers volgen op een jaar waarin meer dan 40.000 jobs verloren gingen. 103 bedrijven kondigden een collectief ontslag aan, met impact op ruim 12.000 werknemers. Toch tonen de doorlooptijden aan dat werkzoekenden sneller opnieuw aan de slag raken. Leeftijd speelt een bepalende rol: jongeren onder de 30 vonden binnen 76 dagen een nieuwe job, terwijl het bij 55-plussers gemiddeld 147 dagen duurde. Dat is wel tien dagen minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
Ook het functieniveau beïnvloedt de duur van outplacementtrajecten. Arbeiders vonden gemiddeld na 91 dagen een nieuwe baan, terwijl de doorlooptijd voor bedienden sterk varieerde: van 137 dagen voor operationele functies tot 232 dagen voor directieniveau. Sectorale verschillen zijn eveneens zichtbaar. In productie en techniek duurde de zoektocht gemiddeld 103 dagen, terwijl in HR een nieuwe job pas na 171 dagen werd gevonden.
Van de mensen die in 2024 een outplacementtraject doorliepen, vond 81% tegen het einde van de begeleiding een nieuwe job. Bij collectieve ontslagen lag dat cijfer op 74%, deels door de beperktere begeleidingsperiode. Volgens Randstad Risesmart zou een langere en vroegere ondersteuning werkzoekenden nog sneller aan een nieuwe uitdaging kunnen helpen.
Lees meer