Vinden

Avenanten tegen bijkomend loon

Soms vragen we ons af waar de Raad van State voor dient. Een van de eerste wetsvoorstellen die tijdens deze nieuwe regeerperiode werd ingediend, is bedoeld om het misbruik van avenanten bij arbeidsovereenkomsten voor deeltijdse prestaties te bestrijden. Wettelijk mogen er immers maandelijks 12 bijkomende uren worden gepresteerd boven op de overeengekomen uurregeling zonder dat daarvoor bijkomend loon moet worden betaald.

Een werkgever die een deeltijdse werknemer langer laat werken dan wat in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, moet geen bijkomend loon betalen voor de eerste twaalf overuren. De verleiding is dan ook groot om, wanneer dat maximum is bereikt, een avenant bij de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst te sluiten, of zelfs een nieuwe overeenkomst.

Vooruit vraagt daarom om in de wet betreffende de arbeidsovereenkomsten een artikel op te nemen dat luidt als volgt: “Indien tijdens een periode van een trimester, de in de arbeidsovereenkomst overeengekomen arbeidsregeling 4 maal of meer werd aangepast via een bijblad of een aparte overeenkomst van bepaalde duur, en daardoor het volume van de arbeidsprestaties meer dan 36 uren de in de arbeidsovereenkomst overeengekomen arbeidsduur overschrijdt, wordt de wekelijkse arbeidsduur in die arbeidsovereenkomst vanaf dat trimester verhoogd met het aantal in dat trimester gepresteerde uren bovenop de initieel overeengekomen arbeidsregeling gedeeld door 13.”

Dezelfde tekst werd in juli 2019 al eens ingediend en afgewezen door de Raad van State wegens een gebrek aan nauwkeurigheid en rechtszekerheid en wel in die mate dat de raad weigerde om hem verder te onderzoeken.
Lees meer
 

Terug
Partner Content
Partner Content
Do Not Call Me (DNCM)

De Bel-Me-Niet-Meer! lijst groeit elke maand. Wist je dat maar liefst 12,3% van alle bedrijven in België zijn nummer heeft geregistreerd? Til je prospectie naar een hoger niveau, vermijd monsterboetes en stel je in regel met de wet op telemarketing. Surf naar dncm.be voor meer info.

Infotheek
Belgian Digital Economy 2024

Belgian Digital Economy – Overview 2024

Tweede pensioenpijler in beeld

De tweede pensioenpijler in beeld
 

Werkloosheids- en promotieval naargelang de ondernemingsvorm

Werkloosheids- en promotieval en de verschillen in belastingdruk naargelang de ondernemingsvorm