NIEUW - Spider - Relaties tussen ondernemingen en bedrijfsleiders
Vinden

Top 5.000 - Holdings hebben het lastig

Opgedroogde dividenden en waardeverminderingen deden het gecumuleerde resultaat van de 100 grootste holdings van ons land kopje-onder gaan. (Tony Coenjaerts)

Aangezien onze klassementen niet geconsolideerd zijn, kunnen die cijfers wel eens misleiden, bijvoorbeeld wanneer holdings in een soort watervalstructuur actief zijn. Zo tekent de dochter van ‘s werelds grootste distributeur van elektronische onderdelen, Avnet International 2, een nettoverlies van 3,4 miljard euro op als resultaat van een waardevermindering van dezelfde grootteorde op de participatie van 100% die het bedrijf heeft in zijn dochter Avnet International Holdings UK. Als resultaat daarvan tekent Avnet International Holdings 1, 100% aandeelhouder van Avnet International Holdings 2, dan weer een verlies van 2,1 miljard euro op. Dat is toe te schrijven aan een waardevermindering van 2,6 miljard op die participatie. Aangezien onze tabellen niet geconsolideerd zijn, haalt dat de sectorresultaten uiteraard omlaag. Toch verklaart die dubbele telling niet alles. Vier op de tien holdings zagen hun winst wegsmelten, zodat de wet van de grote aantallen begint te werken en onze Top 100 in het rood eindigt.

Tegenover het vorige boekjaar ging Solvay van een winst van 527 miljoen naar een verlies van 2,1 miljard, wat geconsolideerd kan worden teruggebracht tot 962 miljoen euro. Na afloop van een strategische denkoefening heeft de groep beslist om haar activiteiten rond drie specifieke segmenten te groeperen: Materialen, Chemie, Solutions. Daaruit vloeide een herstructureringsplan voort, dat in 2020 werd opgestart en dat leidde tot 1.300 ontslagen en het afstoten van verscheidene activa, waaronder de polyamiden, die deels naar het Duitse BASF gingen en deels naar het Belgische Domo Chemicals.

GBL van zijn kant zag zijn dividenden dalen van 1,2 miljard tot 64 miljoen euro en kent zelfs een licht verlies. Geconsolideerd blijft de winst van de groep echter hangen op 391 miljoen euro, tegenover 705 miljoen aan het einde van het vorige boekjaar. International Power, een dochter van Engie, zag zijn dividenden uit Latijns-Amerika opdrogen. Bij Axa Holdings Belgium knaagden de beperkende maatregelen op de uitkering van dividenden, die de Nationale Bank van België voor de volledige verzekeringssector nam in het kader van de COVID-19-crisis, dan weer aan de dividenden. Enzovoort.

Top 10

In die context werd onze Top 10 in termen van portfolio-inkomsten door elkaar geschud. Hij wordt deze keer aangevoerd door Ageas International Holding, dat zijn ontvangen dividenden tegenover het vorige boekjaar zag verdubbelen. De dochters van Ageas zijn wel actief in verzekeringen, maar in het buitenland. Onder de nieuwkomers maakte Etex (470 miljoen) een opgemerkte entree, zeker omdat de vennootschap in 2019 geen enkel dividend ontving. Etex zet zijn strategische ommezwaai voort en blijft ernaar streven om wereldwijd een leider in off-site constructie te worden. Het realiseerde in 2020 een omzet van 2,6 miljard euro, dat is een daling met 3,1%, die hoofdzakelijk aan de gevolgen van COVID-19 te wijten is. De traditioneel erg discrete groep heeft als belangrijkste aandeelhouders een Nederlandse stichting (Jekbouw), die 43,24% bezit, en een stichting uit Liechtenstein (Abden AG), die 10,59% van het kapitaal in handen heeft.

LNA Holding is een vennootschap van de groep Lhoist. Die is gevestigd in Limelette en al even discreet als Etex. Ze is actief in kalk en dolomiet en levert bepaalde basisproducten, in het bijzonder voor de behandeling van water of verbrandingsgassen, en heeft dan ook niet al te erg onder de pandemie geleden. Lhoist, dat zijn jaarrekeningen in Luxemburg consolideert, sluit het boekjaar 2020 af met een omzet van 2,2 milljard. Dat is weliswaar een daling met 7,5%, maar met een geconsolideerde nettowinst van 152 miljoen – een stijging met 29%. Lhoist exploiteert een hondertal sites – fabrieken en terminals – in 25 landen en realiseert het gros van zijn omzet in Europa (51%) en de Verenigde Staten (40%).

Beaulieu International Group (B.I.G.) is een wereldleider in vloerbedekking voor de woningmarkt en de handel en in meubelstoffen. De verticaal geïntegreerde groep produceert haar eigen grondstoffen, die ze vervolgens omzet in halfafgewerkte en afgewerkte producten. Beaulieu International sloot het boekjaar 2020 af met een geconsolideerde omzet van 1,7 miljard, een daling met 6% die enerzijds te maken heeft met de evolutie van de dollar en de roebel tegenover de euro en anderzijds met een daling van de grondstoffenprijzen, wat zich weerspiegelde in de verkoopprijzen.

Lotus Bakeries is de moedermaatschappij boven de koekjesfabriek met dezelfde naam, die geconsolideerd het boekjaar 2020 afsluit met een 8,3% hogere omzet (664 miljoen). Als we de impact van de wisselkoersen uitsluiten, is dat zelfs 9%. De motor daarachter is onze goede oude speculaas, die sinds hij tot Biscoff werd omgedoopt aan de verovering van de wereld is begonnen. Met een koers die sinds 2015 is verzesvoudigd, is Lotus Bakeries onmiskenbaar een van de beste beleggingen op de Brusselse beurs.


Dit artikel is verschenen in Top 5.000 die beschikbaar is in pdf.

Terug
Infotheek
Milieubelastingen naar economische activiteit

Milieubelastingen naar economische activiteit 2008-2021

 

KB/WIB 1992 - Bijgewerkte versie 25 april 2023

KB/WIB 1992 – Gecoördineerde tweetalige versie bijgewerkt tot en met het KB van 25 april 2023

 

Dienst voorafgaande beslissingen

Dienst voorafgaande beslissingen - Jaarverslag 2022
 

Wetstraat
Centraal register van bestuursverboden

Wet betreffende het Centraal register van bestuursverboden - BS 1 juni, p. 51.790 

Maatregelen inzake loonoverleg voor periode 2023-2024

Wet houdende maatregelen inzake het loonoverleg voor de periode 2023-2024 - BS 31 mei, p. 51.764
 

Invoeging "Schulden van de consument" in Wetboek economisch recht

Wet houdende invoeging van boek XIX "Schulden van de consument" in het Wetboek van economisch recht - BS 23 mei, p. 49.149