Vinden

Een modulaire oplossing voor de woonnood

Modulair woningbouwer Skilpod mikt hoger. Letterlijk, want dit jaar start het met de bouw van modulaire houtskeletappartementen. (Laurenz Verledens)

Een straf staaltje snelbouw op de Hoedhaarsite in Lokeren. Begin september verrees er in amper vier dagen een nieuwe woonwijk met tien woningen. Het gaat om volwaardige woningen op twee niveaus met oppervlakten van 110 en 130 vierkante meter. Intussen hebben de eerste bewoners ook al hun intrek genomen in hun nieuwe woning. “Tussen de aanvraag van de bouwvergunning en de oplevering zaten ongeveer zeven maanden”, nuanceert  Filip Timmermans de recordtermijn. Timmermans is de mede-oprichter van het Geelse bouwbedrijf Skilpod, een van de pioniers in ons land in modulaire woningbouw. “De installatie was inderdaad op vier dagen geklaard, maar in totaal hebben we hier op de site een maand nodig gehad voor de afwerking, de schilderwerken enzovoort”, vervolgt Filip Timmermans. “In onze fabriek in Geel vergt de preproductie van een unit ongeveer twee weken. De afwerking in de fabriek neemt ook een tweetal weken in beslag en dan rekenen we ook nog twee weken voor de installatie op de site. In theorie hebben onze woningen een doorlooptijd van zes weken. Uiteraard moet je daar vergunnings- en bestellingstermijnen bijrekenen. Ook het aansluiten van de nutsvoorzieningen is vaak een vertragende factor. In de praktijk komen we dan vaak uit op een totale bouwtijd van zes maanden. Bij een klassieke nieuwbouw is dat al gauw twee jaar.”    

Randstedelijke appartementen

Met de lancering van een systeem voor modulaire houtskelet-appartementen schakelt Skilpod een versnelling hoger. Filip Timmermans wijst op de toenemende woonnood in ons land en ook in Nederland. “Nederland heeft de ambitie om de komende jaren 100.000 extra woningen op jaarbasis te realiseren,” zegt hij. “Met de klassieke manier van bouwen is dat onmogelijk; er is nu al een tekort aan gekwalificeerde bouwvakkers.” Skilpod ontwikkelde een schaalbare modulaire module waarmee het appartementsgebouwen tot vijf verdiepingen hoog kan bouwen.  “Voor de appartementsbouw werken we met twee vaste modulematen waaraan we een technische unit en een badkamermodule toevoegen. Met die vier onderdelen kunnen we appartementen van 40 tot 160 vierkante meter bouwen. Binnen dit systeem kunnen we nog meer standaardiseren waardoor we ook sneller kunnen bouwen dan bij de individuele woningen.”

De eerste opdracht is intussen binnen. Voor een Nederlandse woningcorporatie mag Skilpod een appartementencomplex met twintig wooneenheden bouwen. Ook in ons land lopen er vergevorderde onderhandelingen. “Voor de appartementen mikken we op locaties net buiten de stadscentra”, zegt Timmermans. “Binnenstedelijke projecten vergen meestal meer maatwerk, waardoor het minder interessant wordt. Ook qua logistiek en bereikbaarheid zijn locaties aan de rand van de stad voor ons aantrekkelijker.”

Minder keuze, minder zorgen

Modulair en houtskelet, het is zeker in België geen evidente combinatie, weet Timmermans. Maar tegenover tien jaar geleden, bij de start van Skilpod, heeft hij de markt al sterk zien veranderen. “Vandaag is houtskeletbouw wel al vrij goed ingeburgerd.  Bouwen met hout is duurzaam en het zit ook daardoor in de lift. Maar de Belg wil nog wel altijd zijn eigen ding kunnen doen in zo’n woning. De keuzevrijheid bij ons is beperkt, zo niet kunnen we onvoldoende standaardiseren. Voor sommige mensen is dat een breekpunt, maar voor andere is het een zegen: geen keuzes moeten maken, is ook minder zorgen.”

En is modulaire houtskeletbouw ook goedkoper dan klassiek bouwen? “We zitten doorgaans 5 à 10 procent onder de prijs van een gelijkaardige klassieke woning”, antwoordt Timmermans. “Hout is geen goedkoop materiaal. Maar door de standaardisatie en de gecontroleerde productie-omgeving liggen onze bouw- en studiekosten een stuk lager.”


 Dit artikel is verschenen in Top Bouw die beschikbaar is in pdf.

Terug
Partner Content
Partner Content

Benieuwd naar het web rond jouw commerciële relaties? Onze Spider legt alle relaties tussen ondernemingen en bedrijfsleiders voor je bloot. Zo weet je met wie je in contact treedt en hoe mogelijke zakenrelaties met elkaar verbonden zijn. Gebruik de Spider in combinatie met de ProspectFinder om te weten wiens hand je schudt en te ontdekken welke andere deuren je via één commerciële opportuniteit opent. Nu proberen

Trends Business Information
Infotheek
FOD Werkgelegenheid - Jaarverslag 2023

FOD Werkgelegenheid - Jaarverslag 2023
 

Jaarlijkse indexatie van de bedragen van toepassing voor de aanslagjaren 2022, 2023 en 2024

Circulaire 2024/C/44 over de jaarlijkse indexatie van de bedragen van toepassing voor de aanslagjaren 2022, 2023 en 2024
 

Economische conjunctuur in de voedingssector

Economische conjunctuur in de voedingssector 2024
 

Wetstraat
Aanpassing van het bijzonder fiscaal strafrecht aan het nieuw strafwetboek

Wet houdende aanpassing van het bijzonder fiscaal strafrecht aan het nieuw strafwetboek - BS 21 juni, p. 77.671

Invoering van een sociaaltariefpremie

Wet tot invoering van een sociaaltariefpremie - BS 13 juni, p. 74.248

Instelling van een Orde van architecten

Wet tot wijziging van de wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect en van de wet van 26 juni 1963 tot instelling van een Orde van architecten - BS 12 juni, p. 74.027