Edito Top Transport - Kettingreactie
Het gezegde dat een ketting zo sterk is als de zwakste schakel verdient misschien wat nuance. Zo raapt in uitgebalanceerde teams de krachtigere speler al eens het steekje op dat een andere laat vallen. Toch rijst ook dan de vraag of er voldoende sterke schakels zijn om de boel draaiende te houden. In weinig andere domeinen geldt de wijsheid ook zo letterlijk dan in dat van de transport-, logistieke en maritieme sector. Essentieel in de supply chain van onze industriële en commerciële ondernemingen. Onmisbaar om de pakjeshonger van de consument te stillen.
Uit onze statistieken blijkt dat er nog nieuwe schakels bijkomen, al moeten die naast ervaring misschien wat extra koolhydraten opdoen vooraleer ze de nodige wattages bijbrengen. In 2024 werden er 3.318 bedrijven opgericht. Dat is 14% meer dan in 2023. Het aantal stopzettingen stabiliseerde zich bijna (2.812 of +2%). Tegelijkertijd is dat een verderzetting van de stijgende trend en zien we een klim van ruim 40% in vergelijking met pre-covid (1.973 in 2019). Idem voor faillissementen: 628 in 2024 of +3% tegenover 2023 en +26% als we de blik naar voor de pandemie richten. Dankzij het hoge aantal starters groeide de actieve populatie (+506) toch steviger dan in 2023 (+155).
Kopmannen
Net als het wielerpeloton heeft ook de bedrijfswereld nood aan kopmannen. Aan trekkers die anderen op sleeptouw nemen en inspireren. Die de ketting sterker maken en tegelijkertijd smeren. Dergelijk truitje zit als gegoten bij de Trends Gazellen in de ruime transportcluster. Dit voorjaar tellen we er 176, goed voor 7% van alle groeibedrijven. Op regionaal vlak neemt Antwerpen de leiding: 10% van Gazellen in de provincie komen uit de sector. Een reeks andere regio’s volgen op korte afstand, telkens met 9%: Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Luik en Namen zijn beide goed voor 8%. De rest van het lijstje: Waals-Brabant (6%), Henegouwen (5%), Luxemburg (4%) en Brussel (3%). Naar bedrijfsgrootte ziet het podium er als volgt uit: KMO’s (9%), grote ondernemingen (8%) en kleine bedrijven (4%).
Wie fietst, weet dat het spel van wind en regen één van de meest bepalende en oncontroleerbare factoren is. Voor ondernemingen gaat die rol naar de economische en (geo)politieke context. Op dat vlak gebeurt er soms jaren (bijna) niks of werken we (te) traag maar vastberaden aan uitdagingen rond supply chain, duurzaamheid, digitalisering, innovatie, energie, personeelstekort, financiële balans, enz. Om dan vast te stellen dat alles plots met een paar gebeurtenissen, uitspraken of pennentrekken op z’n kop gezet wordt. Wie twijfelt er nog aan dat we momenteel in zo’n fase (blijven) zitten? Met barometers die alle richtingen uitschieten.
Botte kracht
Wie fietst, weet ook dat een ketting breekt als ze een overdreven grote kracht te verduren krijgt, ongeacht het aantal sterke schakels. En dat de tandwielen van het kettingblad best niet te bot zijn, want dan schiet het door en riskeer je net zo goed een stevige valpartij. Tenzij je terugschakelt om de boel te ontlasten of bij onderhoud vaststelt dat vervanging zich opdringt. Aan botheid van kopmannen heeft de internationale context vandaag geen gebrek. Tijd voor minder olie op het vuur en meer op de aandrijving van gezond verstand? Want dat bepaalt in grote mate of de mayonaise rond de belangrijkste uitdagingen pakt. Shiften of schiften, ergens tussen angst en hoop rond de richting van een wereldwijde kettingreactie.
(Tommy Browaeys - Publisher)
De nieuwe Top Transport zat bij Trends Magazine van 20 maart en is beschikbaar in pdf.