Vinden

Edito Top Digital: Tijdsgeest

Top Digital 200 NLHoe zullen AI natives terugkijken op de periode waarin de bouwstenen gelegd worden voor de technologie die meer dan ooit over de lippen, toetsenborden of touchscreens gaat? Zal dat vergelijkbaar zijn met het ongeloof dat wij in de ogen van onze kinderen lezen wanneer we hen vertellen dat er in onze tijd geen internet was? Wanneer artificiële intelligentie niet in je businessplan staat, lijk je niet meer van deze planeet. Zelfs als het eigenlijk niet eens dat label verdient en vooral lekker bekt in de strategische pitch. Projecten worden uitgerold terwijl de technologie vorm krijgt. The proof of the pudding is in the eating.

Bij mensen die zich wel eens verslikken in de balans tussen emotionele en rationele overwegingen, glijdt soms het gevoel binnen dat we stenen stapelen en tegelijkertijd de funderingen leggen of bijsturen. Wanneer pleitbezorgers van de eerste minuut aanraden om op de rem te staan en eerst bepaalde pijnpunten uit de weg te ruimen, wakkert dat de bezorgdheid aan. Want als de basis van een piramide breekt, gaat ook de top eraan. Kinderen geven soms de nuchtere reactie “Tijdsgeest”, als ouders gedachten rond vroeger en nu aankaarten. Zo raken we onder de indruk van wat technologisch mogelijk is/wordt en zetten we in één adem een joker in op ethisch-maatschappelijk vlak.

Rond copyright en privacy hoeven we ons volgens ChatGPT alvast geen zorgen te maken want “die worden netjes gerespecteerd” wanneer ik hem/haar/het/hen de vraag stel. Uiteraard. Tijdens het bekijken van ‘The Circle’ bleef deze quote hangen: “Secrets are lies. Sharing is caring. Privacy is theft.” De film draait rond volledige openbaarheid zodat alles en iedereen met elkaar geconnecteerd is, tot heil van de happy all. Wanneer blijkt dat het een manier is om de massa onder controle te houden, krijgt het iets van piramideprivacy ten goede van de happy few. Valt dat door te trekken naar nieuwe technologie en potentiële besognes in het algemeen?

Triple A

Het gaat er uiteindelijk om wie de touwtjes in handen heeft, waarbij slimme technologie best niet in domme – lees slecht bedoelende – handen terechtkomt omdat logische code (nog?) geen emoties heeft en doet wat wij opdragen. De tijdsgeest leert ons dat AI tegelijkertijd levensreddend ingezet wordt in de strijd tegen Grote Ziektes als levensfnuikend in Grote Oorlogen. Algoritmische Intelligentie blijkt via sociale media lang niet altijd de missing link voor een betere samenleving. Hopelijk blijft er in het tijdperk van Artificiële Intelligentie voldoende ruimte voor Authentieke Intelligentie. Voor kritisch en creatief denken en dito handelen als onderscheidend menselijk vermogen.

In die volle digitale transitie levert de sector een mooie reeks Triple A bedrijven: 173 ICT-spelers nestelen zich namelijk in het mandje van de Trends Gazellen, goed voor 7% van alle groeibedrijven. Bij de KMO’s klimt hun aandeel naar 9%, tegenover 7% bij grote ondernemingen en 4% bij kleine bedrijven. Qua regionale vertegenwoordiging gaat Vlaams-Brabant (13%) met de bloemen lopen, gevolgd door Brussel (12%), Oost-Vlaanderen (10%), Waals-Brabant (10%) en Antwerpen (9%).

Via gevestigde waarden, scale-ups en gemiddeld ruim 5.000 start-ups per jaar sinds 2019 groeit de digitale cluster uit tot een mix van first internet adopters, digital natives en AI natives die verschillende tijdsgeesten combineren en de fundamenten van onze technologische piramide wapenen op een maatschappelijk draagvlak dat verder balanceert tussen geloof en twijfel, hoop en angst, slim en dom, goed en kwaad. Was het ooit anders?

(Tommy Browaeys - Publisher)


 

Belangrijkste statistieken ICT-sector

Top_Digital_Stats_NL


Top Digital verscheen samen met Trends Magazine van 23 mei en is digitaal beschikbaar.

Terug
Partner Content

Benieuwd naar het web rond jouw commerciële relaties? Onze Spider legt alle relaties tussen ondernemingen en bedrijfsleiders voor je bloot. Zo weet je met wie je in contact treedt en hoe mogelijke zakenrelaties met elkaar verbonden zijn. Gebruik de Spider in combinatie met de ProspectFinder om te weten wiens hand je schudt en te ontdekken welke andere deuren je via één commerciële opportuniteit opent. Nu proberen

Trends Business Information
Partner Content

Benieuwd naar het web rond jouw commerciële relaties? Onze Spider legt alle relaties tussen ondernemingen en bedrijfsleiders voor je bloot. Zo weet je met wie je in contact treedt en hoe mogelijke zakenrelaties met elkaar verbonden zijn. Gebruik de Spider in combinatie met de ProspectFinder om te weten wiens hand je schudt en te ontdekken welke andere deuren je via één commerciële opportuniteit opent. Nu proberen

Trends Business Information
Infotheek
FOD Werkgelegenheid - Jaarverslag 2023

FOD Werkgelegenheid - Jaarverslag 2023
 

Jaarlijkse indexatie van de bedragen van toepassing voor de aanslagjaren 2022, 2023 en 2024

Circulaire 2024/C/44 over de jaarlijkse indexatie van de bedragen van toepassing voor de aanslagjaren 2022, 2023 en 2024
 

Economische conjunctuur in de voedingssector

Economische conjunctuur in de voedingssector 2024
 

Wetstraat
Aanpassing van het bijzonder fiscaal strafrecht aan het nieuw strafwetboek

Wet houdende aanpassing van het bijzonder fiscaal strafrecht aan het nieuw strafwetboek - BS 21 juni, p. 77.671

Invoering van een sociaaltariefpremie

Wet tot invoering van een sociaaltariefpremie - BS 13 juni, p. 74.248

Instelling van een Orde van architecten

Wet tot wijziging van de wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect en van de wet van 26 juni 1963 tot instelling van een Orde van architecten - BS 12 juni, p. 74.027