E-commerce - Hoe kies je de beste fulfilmentpartner?
Binnen de wereld van e-commerce is snel en efficiënt producten bij klanten doen terechtkomen bepalender dan ooit. Professor Supply Chain Management Roel Gevaers vertelt hoe je als bedrijf de best passende fulfilmentpartner selecteert. (Dimitri Dewever)
Fulfilment is het proces waarbij een bedrijf orders verwerkt, gestockeerde producten verpakt en verzendt naar klanten van andere ondernemingen. Dat lijkt eenvoudig, maar de effectiviteit ervan bepaalt voor een groot deel hoe snel en soepel klanten hun bestelde producten ontvangen, en dus ook hoe ze hun aankoopervaring beleven. Fulfilment gaat verder dan alleen het beheren van voorraad in een magazijn. Het draait om het optimaliseren van het hele logistieke proces, van opslag tot levering.
“Dat hele proces en de snelheid van levering zijn essentieel”, benadrukt Roel Gevaers, Professor Supply Chain Management bij Universiteit Antwerpen. “Je kan een geweldige website hebben, maar als het fulfilmentproces niet in orde is, zullen klanten niet lang blijven.” Het gaat volgens hem in de eerste plaats om de balans tussen manueel werk en automatisering, het warehousinggedeelte (opslag) en transport.
De juiste partner
Ook het vermogen om met tijdelijke pieken om te gaan, kan een rol spelen in het kiezen van de best passende fulfilmentpartner. Bedrijven zoals Bol.com kunnen hun producten de volgende dag leveren omdat ze een groot assortiment in hun fulfilmentcenters hebben. Hun systemen zijn geoptimaliseerd om pieken zoals Black Friday, de kerstperiode of andere momenten met een plotse verhoogde vraag te verwerken. “Je moet dan exact weten hoeveel van je producten je op voorraad hebt en wat de verwachte vraag is”, vertelt Gevaers. “Dat beïnvloedt je keuze voor een fulfilmentpartner, zoals Active Antics of ShopWeDo, die geautomatiseerde processen gebruiken. Maar als je bijvoorbeeld vooral zware en grote producten verkoopt, zoals meubels of gasbarbecues, kan je moeilijker gebruikmaken van volledig geautomatiseerde systemen.”
De grootte en het gewicht van de producten, de snelheid van de levering en zelfs seizoensgebonden trends spelen dus ook een grote rol. Sommige producten, zoals kinderspeelgoed of tuinaccessoires, verkopen tijdens de winter en zomer meer of minder, wat betekent dat er pieken en dalen in de vraag kunnen zijn. Roel Gevaers legt uit dat sommige fulfilmentbedrijven flexibele contracten aanbieden die bedrijven helpen om de kosten en service te balanceren, bijvoorbeeld door premium diensten aan te bieden voor snellere verwerking tijdens piekperiodes. “Fulfilmentpartners bieden verschillende opties, van expressverzending tot meer economische vormen van orderverwerking. Dat moet goed worden afgestemd op de verkoopdata en het verwachte volume.”
Nog extra automatisering
In de toekomst zal de focus nog meer liggen op automatisering, robotica en voorspellingstechnologieën. “Automatisering maakt niet alleen het proces sneller, het bespaart ook ruimte en verkleint de behoefte aan logistiek personeel”, zegt Roel Gevaers. Maar het gaat verder dan dat. “Fulfilmentcenters maken steeds meer gebruik van machine learning, waarbij de systemen zichzelf kunnen optimaliseren door te leren van eerdere handelingen.” Dat kan gaan van een sorteerrobot die sneller de juiste producten vindt in een magazijn tot het efficiënter stapelen van producten in vrachtwagens. Die technologieën maken het mogelijk om de werking van een fulfilmentcentrum efficiënter te maken en sneller in te spelen op veranderingen in vraag en aanbod. Bedrijven die hierin investeren, kunnen hun klanten sneller en tegen lagere kosten bedienen.
Personalisering
Een ander belangrijk aspect van de huidige fulfilmenttrends is personalisering. E-commercebedrijven kunnen hun klanten tegenwoordig niet alleen een snelle levering bieden, maar ook een gepersonaliseerde ervaring. Gevaers noemt dit value-added logistics, waarbij bedrijven in de fulfilmentketen extra services zoals gepersonaliseerde verpakkingen aanbieden. “Veel fulfilmentbedrijven bieden nu de mogelijkheid om verpakkingen te personaliseren, zoals het toevoegen van een logo, specifieke prints of de naam van de klant”, zegt Gevaers. Dat kan zelfs doorgevoerd worden naar productlabels of kledingstukken. “Die extra services worden soms als standaarddiensten aangeboden, maar je betaalt er wel voor.”
De toekomst
Wat kunnen we in de toekomst verwachten? De trend richting meer geautomatiseerde fulfilmentcenters, ondersteund door geavanceerde machine learning en voorspellende algoritmen, zal zich verder doorzetten. Gevaers noemt als voorbeeld het bedrijf Katoen Natie, dat in 2023 zijn eerste volledig geautomatiseerde magazijn opende voor Gamma, nadat ze jarenlang voor manuele arbeid kozen. Dat geeft aan dat de trend naar automatisering, zowel lokaal als internationaal, onvermijdelijk is.
In 2025 en daarna zal de rol van geautomatiseerde fulfilment, gecombineerd met voorspellende data-analysemethoden, naar verwachting een nog grotere impact hebben op de manier waarop e-commercebedrijven hun klanten bedienen. “Bedrijven die snel inspelen op veranderingen in de vraag en hun processen optimaliseren, zullen uiteindelijk voorop blijven lopen in de concurrentie”, besluit Roel Gevaers.