Vinden

CSRD: spaar de kmo’s

De in 2017 ingevoerde NFRD (Non Financial Reporting Directive), die voor grote ondernemingen de verplichting inhoudt om niet-financiële informatie over milieu- en sociale kwesties bekend te maken, moest enkele jaren later baan ruimen voor de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Die gaat ruimer en heeft dan ook gevolgen voor meer ondernemingen.

Het nagestreefde dubbele doel blijft ongewijzigd: enerzijds binnen de ondernemingen het bewustzijn en de kennis over hun sociale verantwoordelijkheid doen toenemen en anderzijds beleggers, consumenten en andere belanghebbenden de mogelijkheid bieden om de prestaties en de impact van ondernemingen op het gebied van duurzaamheid te beoordelen.

Waar de eerste richtlijn op Europees niveau gevolgen had voor ongeveer 11.000 ondernemingen, zijn dat er voor de tweede vijf keer zoveel, waarvan bijna 2.400 in ons land.

In werkelijkheid zijn het er echter nog heel wat meer, aangezien in de CSRD-richtlijn is opgenomen dat het duurzaamheidsrapport informatie moet bevatten over de in de waardeketen van de onderneming aanwezige entiteiten. Dat zijn echter heel vaak kmo’s, die zo een extra administratieve last opgelegd krijgen. Er kwam dan ook hevig protest van Unizo en de UCM. De drie traditionele partijen en de groenen dienden bovendien in het parlement amendementen in om de kmo’s tegen een te zware werklast te beschermen.
Lees meer
 

Terug
Partner Content
Partner Content
Infotheek
Belgian Digital Economy 2024

Belgian Digital Economy – Overview 2024

Tweede pensioenpijler in beeld

De tweede pensioenpijler in beeld
 

Werkloosheids- en promotieval naargelang de ondernemingsvorm

Werkloosheids- en promotieval en de verschillen in belastingdruk naargelang de ondernemingsvorm