Vinden

Zelfstandige Delhaizes investeren miljoenen in nieuwe winkels

Tijdens het sociaal conflict dat Delhaize in 2023 doorspartelde, kregen de zelfstandige winkels meer dan eens een negatief etiket opgespeld. Tegelijk duwden ondernemende families op verschillende plaatsen op het gaspedaal en vernieuwden ze hun zelfstandige AD Delhaize. “Het beeld dat de vakbonden ophingen van de zelfstandige winkels heeft me gekwetst.” (Wouter Temmerman)

“Nothing happens unless first a dream”. De quote die ons aanspreekt bij de ingang van de AD Delhaize in Merelbeke vergezelt de foto van Marc Clinckspoor, de in 2009 overleden uitbater van de supermarkt. Clinckspoor droomde van een sterke zelfstandige Delhaize in het centrum van zijn gemeente en werkte in de jaren voor zijn plotse overlijden een masterplan uit. “Hij kocht omliggende gronden en huizen”, vertelt dochter Elizabeth Clinckspoor, die vandaag de winkel samen met haar echtgenoot Tom Neyt runt. “Mijn vader had een duidelijk beeld van de winkel die hij wou neerzetten. Na enkele jaren hebben mijn moeder en ik beslist om vol voor dat plan te gaan en vandaag zien we dat dit de juiste keuze was.” Na een eerste vernieuwing dertien jaar geleden volgde in 2023 een tweede vrij alomvattende vernieuwingsronde: een winkeloppervlakte die aangroeide tot 2.150 m², een nieuwe inrichting, een uitgebreid productaanbod met een focus op verse maaltijden, nieuwe koelers, een grotere magazijnruimte, grotere ateliers, extra parkeerruimte, bijkomende zonnepanelen op het dak en elektrische laadpalen. De vernieuwingsoperatie was goed voor een investering van 4 miljoen euro.

Nauwelijks twintig kilometer verder stellen we bij AD Delhaize in Nederename eenzelfde dynamiek vast. Ongeveer gelijktijdig bouwde zelfstandig uitbater Marnix Vanden Hautte zijn supermarkt uit tot een winkeloppervlakte van 3.000 m², wat de zaak in de buurt van Oudenaarde meteen de grootste zelfstandige AD Delhaize van het land maakt. Ook hij investeerde enkele miljoenen in een totaal nieuwe inrichting met bredere gangen, meer streekproducten, een grotere versafdeling, nieuwe koelers, extra magazijnruimte en parking.

Doortastende familiebedrijven

Naast de projecten van de families Clinckspoor (derde generatie) en Vanden Hautte (tweede generatie) zagen we in 2023 ook nog hoe radiopresentatrice Kim Van Oncen en haar broer Tom (derde generatie) in Putte-Kapellen startten met de bouw van een nieuwe Delhaize. En dat alles net in een jaar waarin bij Delhaize een sociaal conflict woedde waarbij vakbonden de zelfstandige uitbating meermaals in een negatief daglicht zetten. Marnix Vanden Hautte verklaart de drang om te groeien vanuit de evolutie van de markt. “Alleen al in en rond Oudenaarde bevinden zich tien tot vijftien supermarkten”, vertelt hij. “Met Jumbo deed nog een extra nieuwkomer zijn intrede. Dan weet je dat het nodig is om je sterktes uit te spelen en in ons geval is dat de kwaliteit van het aanbod. Om te brengen wat je moet brengen, is ruimte nodig en die hebben we met deze ingreep gecreëerd. Met mijn zoon Frederik staat intussen de derde generatie klaar. Ik vind het belangrijk om als ondernemer een winkel na te laten die klaar is voor de toekomst.”

Ook AD Delhaize Merelbeke trok uitgesproken de kwaliteitskaart, met een focus op producten die je niet zo vaak in andere supermarkten aantreft en op een eigen traiteurafdeling. “Zowel in verse als in droge voeding onderscheiden we ons met een aanbod dat uitgebreider is dan wat Delhaize standaard aanbiedt”, zegt Elizabeth Clinckspoor. “Het was fijn om destijds bijvoorbeeld glutenvrije producten of wereldkeuken te introduceren en je merkt dat het klanten aantrekt. Tegelijk stellen we vast dat ook de traiteurafdeling een sterke publiekstrekker is geworden. Dan weet je dat het de moeite waard is om te investeren in extra ruimte voor zo’n aanbod.”

Kwetsende vakbonden

Goed anderhalve maand na de vernieuwing blikken beide winkels tevreden terug. De commentaren zijn positief en de verkoopcijfers ogen goed. “Toch is het niet vanzelfsprekend”, nuanceert Marnix Vanden Hautte. “Begin jaren ’80 kocht ik dit perceel en ging ik een krediet aan om de winkel te bouwen. Dan weet je dat je als ondernemer een stevig risico neemt, er mag niet veel fout lopen. Daartegenover staat de vrijheid die je als zelfstandige uitbater hebt om de winkel uit te bouwen.” In Merelbeke bevestigt Tom Neyt die inschatting. “Als je er hard wil voor werken, dan heeft zelfstandig uitbaten alleen maar voordelen”, zegt hij. “Als zelfstandige wil je altijd beter doen en we hebben steeds geloofd in het potentieel van deze winkel. Uiteraard brengt het verantwoordelijkheden met zich mee, zeker ook naar je medewerkers toe.”

AD Delhaize Merelbeke en Nederename werken elk met een vast team van net geen 50 medewerkers, aangevuld met studenten of flexi-jobbers. Beide geven aan over een zeer trouwe groep werknemers te beschikken. “Wij zorgen goed voor onze mensen”, wil Marnix Vanden Hautte beklemtonen. “De manier waarop de vakbonden spraken over de zelfstandige winkels heeft me gekwetst. Wij betalen onze medewerkers even goed als in een geïntegreerde Delhaize en vormen een sterke groep. Ja, ook in dat opzicht hebben we alle trekken van een familiebedrijf.”

Terug
Partner Content
Partner Content
Infotheek
Nieuw Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

Nieuw Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties - Nota’s en thematische fiches van de Algemene Directie Energie
 

Algemeen reglement op de elektrische installaties (AREI)

Algemeen reglement op de elektrische installaties (AREI) - Boeken 1, 2 en 3
 

Nieuwe website Algemeen Beheerscomité voor sociaal statuut der zelfstandigen

Nieuwe website van het Algemeen Beheerscomité voor het sociaal statuut der zelfstandigen (ABC)