Vinden

Omzetting loontransparantierichtlijn komt dichterbij

België heeft nog tot 7 juni 2026 om de EU-richtlijn Loontransparantie om te zetten in nationale regelgeving. Die richtlijn verplicht bedrijven om hun medewerkers maar ook hun sollicitanten beter te informeren over het vastgelegde salarisbeleid. Het is een van de maatregelen die Europa treft om de genderloonkloof verder terug te dringen.

Partner Content

De wetgeving mikt vooral op meer transparantie over hoe de lonen binnen een onderneming bepaald worden en kunnen evolueren. Van een verplichting om het precieze loon van elk personeelslid publiek te maken, is dus geen sprake. Het zijn met name de volgende elementen die onder de loontransparantierichtlijn vallen:
• Het aanvangsloon (basisloon én aanvullende bezoldigingen)
• Het gemiddelde loon (per categorie werknemers)
• De potentiële loonevolutie
• De objectieve, genderneutrale criteria die loonverschillen verklaren

Afhankelijk van de bedrijfsgrootte bouwt de wetgeving ook een aantal specifieke rapporteringsverplichtingen in met betrekking tot de loonkloof. In functie van de resultaten kan die rapportering aanleiding geven tot vervolgstappen, zoals een gedetailleerde evaluatie van de loonverschillen.

Europa legt de bedrijfswereld met deze wetgeving reactieve transparantieverplichtingen op – ingaan op informatieverzoeken van medewerkers –, maar ambieert daarnaast duidelijk ook proactieve transparantie richting sollicitanten en het bestaande werknemersbestand. Het is nu aan werkgevers om een gedegen salarisbeleid uit te tekenen en alvast te documenteren, want de ratificatie zal niet lang op zich laten wachten.
Lees meer

Terug
Partner Content
Infotheek
De werkvloer van de toekomst

Inzichten over Gen Z en de werkvloer van de toekomst

De loonkloof verkleint

De loonkloof verkleint (gestaag)

Recordaantal webshops bij kmo's

Recordaantal webshops bij kmo's

× 👋
Hallo, hoe kan ik u helpen?