Vinden

Holdings - Opnieuw dividenden

Zoals wel vaker in roerige tijden is de top van ons klassement door elkaar geschud. Dat biedt een mooie gelegenheid om kennis te maken met enkele nieuwkomers. (Tony Coenjaerts)

In zijn eerste boekjaar, dat zeven maanden liep, deed Azelis het bijzonder goed, met op jaarbasis 6,9 miljard euro aan inkomsten uit portefeuille. Het is dan ook logisch dat de beursintroductie van de verdeler van chemische producten voor Brussel de belangrijkste van het jaar was. Het in Berchem gevestigde Azelis is in 57 landen actief, realiseert een omzet van 2,8 miljard euro en heeft het Zweedse investeringsfonds EQT als hoofdaandeelhouder. Die laatste, wiens naam een fonetische samentrekking is van Equity, heeft 51% van de aandelen in handen.

Wat de winst betreft, haalt La Financière de la Sambre de palm binnen met een nettowinst van 1,7 miljard euro. Dat uitzonderlijke bedrag moet echter worden gezien in het kader van de herstructurering van de groep Frère-Bourgeois na de verdwijning van de patriarch van Gerpinnes in 2018. La Financière werd daarmee het moederbedrijf boven een groep vennootschappen die hoofdzakelijk actief zijn in vastgoed, de handel in kunstwerken en wijnactiviteiten, waarvan de aandeelhouders onrechtstreeks en in dezelfde mate de twee takken van de familie Frère zijn.

Sociaal secretariaat SD Worx is marktleider in België en streeft ernaar in 2025 de grootste Europese leverancier op het gebied van loonbehandeling en HR-diensten te worden, met internationalisering en digitalisering als motor achter de groei. In 2021 realiseerde SD Worx een geconsolideerde omzet van 858 miljoen euro, een stijging met 15%. De familie de Spoelberch – één van de discrete aandeelhouders in brouwerijgigant AB Inbev – staat ook aan het roer bij Verlinvest, een vennootschap die zowel in ons land als elders ter wereld een voorliefde heeft voor ondernemingen die marktleider zijn of willen worden, zoals in ons land Tom & Co, dat gespecialiseerd is in voeding voor huisdieren.

Niet-geconsolideerd

Hoewel zijn referentieaandeelhouders Cypriotisch zijn, noteert Titan Cement International sinds 2019 op de Brusselse beurs. Zijn belangrijkste dochterondernemingen zijn, zoals de naam al laat vermoeden, actief in de bouw en bouwmaterialen. Nu het toerisme weer op gang is gekomen, doet de groep Accor het opnieuw goed. In 2020 kreeg ze nog een verlies van bijna 2 miljard euro te verwerken. De van oorsprong Franse hotelgroep heeft vandaag als hoofdaandeelhouders de Chinese groep JinJiang International en Quatar Investment Autority, die beide 17% van het kapitaal bezitten. International Power, dat aandelen bezit in een aantal dochters van de groep Engie, vergaarde in 2021 voor bijna 300 miljoen aan dividenden. Die komen echter hoofdzakelijk uit Latijns-Amerika, waar zich een aanzienlijk deel van zijn activa bevinden.

De traditioneel niet-geconsolideerde cijfers uit ons klassement kunnen een ander beeld opleveren zodra ze wel geconsolideerd zijn. Dat tonen bijvoorbeeld de cijfers van Solvay aan, waar niet-geconsolideerd een winst van 532 miljoen volgt op een verlies van 2,07 miljard euro. Geconsolideerd wordt dat eerste bedrag 985 miljoen euro en het tweede 1,1 miljard.

Algemeen hebben de 100 portefeuillemaatschappijen uit ons klassement bijna 20 miljard euro uit hun financiële vaste activa gehaald, wat uiteindelijk een globale winst van 12,5 miljard opleverde, terwijl het gecumuleerde verlies voor boekjaar 2020 3,6 miljard euro bedroeg.


Dit artikel is verschenen in Top 5.000, die beschikbaar is in pdf.

Terug
Partner Content
Partner Content
Do Not Call Me (DNCM)

De Bel-Me-Niet-Meer! lijst groeit elke maand. Wist je dat maar liefst 12,3% van alle bedrijven in België zijn nummer heeft geregistreerd? Til je prospectie naar een hoger niveau, vermijd monsterboetes en stel je in regel met de wet op telemarketing. Surf naar dncm.be voor meer info.

Infotheek
Belgian Digital Economy 2024

Belgian Digital Economy – Overview 2024

Tweede pensioenpijler in beeld

De tweede pensioenpijler in beeld
 

Werkloosheids- en promotieval naargelang de ondernemingsvorm

Werkloosheids- en promotieval en de verschillen in belastingdruk naargelang de ondernemingsvorm