Vinden

5G - Aan de vooravond van een nieuwe revolutie

Eén van de opvallendste deelnemers aan de zesde editie van ABISS, de netwerkbeurs voor de digital, smart en connected industry, was allicht Citymesh. CEO Mitch De Geest vertelt hoe zijn bedrijf erin geslaagd is om de eerste Belgische 5G-operator te worden. Alsook welke voordelen 5G binnenkort kan opleveren voor organisaties. “Deze snelle mobiele datatechnologie zal over enkele jaren ook kmo’s een grote boost geven.” (Dimitri Dewever)

Twintig jaar geleden gestart met een computerwinkel in Blankenberge, doorgegroeid naar een onderneming die mobiele netwerken voor gemeentebesturen aanbiedt – en daarna als bedrijfsvoerder van het relatief onbekende Citymesh de eerste officiële 5G-licentiehouder van ons land geworden: het carrièrepad van Mitch De Geest leest geenszins als een klassiek ondernemersverhaal. “Onze 5G-licentie is het resultaat van vroeg marktinzicht, het wagen van een beredeneerde gok en een gezonde dosis geluk”, getuigt de CEO, die zijn bedrijf omschrijft als de “Belgische 5G underdog-operator.”

Van wifi naar 5G

In 2015 had Citymesh de kans om via telecomregulator BIPT een stukje frequentiespectrum te kopen, voor de toen veelbelovende maar uiteindelijk nooit echt succesvol geworden WiMax-technologie. “We wilden die onderbenutte frequenties gebruiken om de wifi-hotspots die we in steden hadden geïnstalleerd zonder partnerbedrijf of tussenpersoon te verbinden met het internet”, illustreert Mitch De Geest. “Proximus, Telenet en Orange waren toen niet geïnteresseerd in die frequenties, en uiteindelijk kregen wij zonder veiling het spectrum toegewezen voor de looptijd van tien jaar.”

Toen de Europese regulator twee jaar later besliste om die specifieke radiogolven voor te behouden en om te vormen voor de uitrol van 5G had Citymesh eensklaps de loterij gewonnen. Mitch De Geest: “Ineens waren wij de enige 5G-licentiehouder van ons land.” De draadloze netwerken die Citymesh vandaag bouwt, kunnen van zodra de 5G-apparatuur operationeel is in België in een handomdraai omgevormd worden voor deze snelle datatechnologie. “We moeten daar bij klanten dan enkel een software-update voor doorvoeren”, klinkt het.

Mobiele private netwerken

Met zijn 5G-technologie mikt Citymesh niet op de consumentenmarkt, maar positioneert het bedrijf zich als een industriële operator. Het doelpubliek zijn onder meer logistieke bedrijven, productiefaciliteiten, ziekenhuizen, (lucht)havens, universiteitscampussen, beurshallen en andere organisaties die nood hebben aan razendsnelle en betrouwbare draadloze connectiviteit. Mobiele private netwerken dus. “Bijvoorbeeld voor het aansturen van robots in fabrieken, het laten rijden van autonome voertuigen, het uitvoeren van medische ingrepen op afstand, het tracken van voorraden, enzovoort”, verduidelijkt Mitch De Geest.

Ook voor kmo’s opent 5G de toegang tot nieuwe innovatieve toepassingen met slimme sensoren en toestellen. Kantooromgevingen kunnen in plaats van wifi bijvoorbeeld een privaat 5G-netwerk aanbieden, om het uitwisselen van data en grote bestanden vele malen mee te versnellen. “Scansystemen in opslagruimtes en magazijnen zullen in plaats van via een mix tussen bluetooth, wifi en rfid binnenkort ook allemaal via 5G kunnen opereren”, onderstreept Mitch De Geest. “Ook het opvolgen en bedienen van toestellen op afstand wordt met 5G een pak sneller en betrouwbaarder. En veiliger: denk onder meer aan het opereren van gevaarlijke kranen en andere machines.”

Link met AI en de cloud

Elke onderneming kan dus voordeel halen uit 5G. Al zijn het allicht wel de grotere bedrijven die deze technologie op korte termijn als eerste zullen omarmen. “We mogen daarnaast niet vergeten dat er dankzij 5G de komende jaren evenzeer een uitgebreid ecosysteem zal ontstaan met start-ups en kmo’s die nieuwe 5G-innovaties zullen ontwikkelen en vermarkten”, onderstreept Mitch De Geest.

Hij voorspelt tevens een ingrijpende revolutie wanneer 5G-oplossingen gelinkt worden aan artificiële intelligentie en cloudtoepassingen. “Door massa’s data razendsnel (5G) te verzenden naar sterke online rekenkracht (cloud) zullen bedrijven realtime toegang krijgen tot slimme analyses en voorspellingen (AI).” In dat opzicht omschrijft Citymesh 5G als een brandversneller voor AI en cloudtoepassingen. “We staan aan de vooravond van een nieuwe revolutie”, besluit de CEO vastberaden.


Opkomende digitale trends

5G is lang niet de enige technologische innovatie die in de schijnwerpers stond op de ABISS-summit. Al werd wel duidelijk dat tal van leveranciers en ondernemingen zich momenteel klaarstomen voor een grote innovatiesprong op dat vlak. Ook industriële Internet of Things toepassingen worden almaar talrijker. Daarbij meten en registreren sensoren allerlei data, die ze samen met reeds beschikbare gegevens uit de productieaansturing doorsluizen naar een systeem ter monitoring, of om er via slimme analyses en AI beslissingen mee te onderbouwen. “Softwarepakketten die het productieproces ondersteunen voor kmo’s zijn ook in opmars”, merkt Alain Wayenberg, Business Group Leader Manufacturing Industry bij Agoria.

“Manufacturing Operations Management oplossingen (MOM) werden tot voor enkele jaren geleden nog hoofdzakelijk ontwikkeld door én voor grote ondernemingen. Inmiddels hebben ook kleinere lokale Belgische spelers zoals Brighteye, Objective, Ometa, 24Flow en nog vele andere hun innovativiteit op dat vlak bewezen.” Ook Digital Twin oplossingen waren alomtegenwoordig op de beurs. Logisch, want ondernemingen gebruiken bij hun overgang naar Industrie 4.0 almaar vaker digitale tweelingen voor uiteenlopende toepassingen. Die geven hen via softwarereplica’s nieuwe inzichten in de werking van een product, een machine of zelfs een volledig gebouw en worden gebruikt voor optimalisatiedoeleinden.

De coronaperiode is ook duidelijk een katalysator gebleken voor de ontwikkeling en implementatie van digitale bedrijfsoplossingen. Zeker ook op vlak van cybersecurity is er een duidelijke boom. “Daar moeten bedrijven meer en meer rekening mee houden om hun productie veilig te stellen.” Alain Wayenberg roept dan ook álle kmo’s op om daar vandaag en morgen voldoende op in te zetten.


Dit artikel is verschenen in Top Industrie, die beschikbaar is in pdf.

Interesse in een sectoranalyse?

De SectorTop is een analyse van de 50 grootste ondernemingen uit een specifieke sector. U krijgt rankings en grafieken voor 30 kerncijfers en ratio's op het vlak van rentabiliteit, solvabiliteit, liquiditeit en toegevoegde waarde. Nadien nemen we elk bedrijf afzonderlijk onder de loep, met de individuele trend per kerncijfer en mediaan van de sector. Info en bestellen

 

Terug
Partner Content
Partner Content
Do Not Call Me (DNCM)

De Bel-Me-Niet-Meer! lijst groeit elke maand. Wist je dat maar liefst 12,3% van alle bedrijven in België zijn nummer heeft geregistreerd? Til je prospectie naar een hoger niveau, vermijd monsterboetes en stel je in regel met de wet op telemarketing. Surf naar dncm.be voor meer info.

Infotheek
Belgian Digital Economy 2024

Belgian Digital Economy – Overview 2024

Tweede pensioenpijler in beeld

De tweede pensioenpijler in beeld
 

Werkloosheids- en promotieval naargelang de ondernemingsvorm

Werkloosheids- en promotieval en de verschillen in belastingdruk naargelang de ondernemingsvorm