Waarom geen onroerende terugkoop?
Voor een loontrekkende die zijn job verliest of voor een zelfstandige die het even moeilijk heeft, wordt het vaak lastig om een hypothecaire lening terug te betalen. Er worden in ons land dan ook jaarlijks 30.000 hypothecaire kredieten ‘achterstallig’ verklaard.
De klassieke bankoplossingen - opschorting van terugbetaling van het kapitaal, herziening van de leenvoorwaarden enzovoort - zijn duur en de oplossing van de verzekeraars - een verzekering tegen inkomensverlies - is tijdelijk. Daarom stellen drie cdH-senatoren een andere, bij ons zeer weinig gebruikte oplossing voor: de onroerende terugkoop.
In de praktijk komt die neer op een wederinkoop, met andere woorden een verkoop die binnen een termijn van vijf jaar bij eenvoudige beslissing van de verkoper ongedaan kan worden gemaakt op voorwaarde dat hij de aankoopprijs terugbetaalt. Gedurende die periode kan de verkoper het verkochte goed blijven bewonen door huurder te worden. Hierdoor kan hij zijn woongelegenheid en, indien nodig, zijn werkplek behouden. Wanneer de verkoper zijn financiële evenwicht terugvindt, kan hij zijn woning terugkopen, bijvoorbeeld met een nieuw woningkrediet.
Het gaat om een eenvoudig principe, dat er zonder redelijke registratierechten echter nooit zal komen. In Frankrijk bijvoorbeeld bedragen die registratierechten 2%, tegenover 10% of 12,5% bij ons.
Lees meer
Overige artikels