Trends Top ICT – Duwtje in de rug
Digitalisering en duurzaamheid. Geen enkele andere woorden gaan meer over de tongen tijdens strategisch overleg en ze leveren ongeziene aantallen op als je er bedrijfscommunicatie op scant. Het zijn dan ook twee absolute trends die geen enkele ondernemer links kan laten liggen en die, zoals steeds, zowel uitdagingen als opportuniteiten in zich dragen. Aangezien verandering zelden van vandaag op morgen komt, krijgen trends wel eens rugwind van de context waarin we vertoeven.
Zo ontpopte corona zich tot een katalysator voor een belangrijk aspect in digitalisering: (gedeeltelijk) telewerk. Sommige bedrijven stapten van de ene op de andere dag over, terwijl ondernemingen die het eerder aanboden in een stroomversnelling terechtkwamen. Twijfelt nog iemand aan de hogere productiviteit, een beter evenwicht tussen werk en privé of de besparing op kantoorruimte? Gelukkig kunnen we daarvoor een beroep doen op snelle verbindingen, 4G- en 5G-netwerken en (vergader)software. Misschien is veiligheid wel de grootste bekommernis, want de eindgebruiker wordt als makkelijkste slachtoffer voor hackers bestempeld. In de race naar digitalisering is het ondertussen alle hens aan dek in datacenters, nu bedrijven inzetten op de cloud of – wat voorzichtiger – voor een hybride oplossing kiezen.
Ferme sprong
Net als bij big data, artificiële intelligentie, machine learning of robotisering, gaat ook hier de vragende blik richting ICT, dat al lang een belangrijke stem in de strategische keuzes van een organisatie heeft. Het chronische tekort aan de juiste profielen doet er dan ook geen goed aan en nergens woedt de war for talent feller. Misschien komt één van de antwoorden wel van low-code en no-code platformen: via een grafische interface kunnen stukken software samengevoegd worden tot nieuwe applicaties. Er hoeft nog nauwelijks code geschreven te worden, zodat businessprofielen er intuïtief mee aan de slag kunnen.
Er kwamen in 2021 in ieder geval nog ruim 4.800 nieuwe ICT-bedrijven bij, 10% meer dan een jaar eerder. Het valt daarbij op dat maar liefst 85% van de pakweg 50.000 actieve spelers geen werknemers telt of dat er geen aantallen beschikbaar zijn. Een job als consultant blijft populair. Het viel ook enigszins te verwachten dat de ICT goed vertegenwoordigd zou zijn in de Trends Gazellen van dit voorjaar, waarvan de resultaten voor het eerst de impact van corona voelen. Met bijna één nominatie op tien moet de sector enkel de bouw laten voorgaan.
Ook bij duurzaamheid zijn het – helaas – negatieve evoluties of gebeurtenissen die voor een duwtje in de rug zorgen. De maatschappelijke druk op ondernemingen om de daad bij het woord te voegen is groter dan ooit, terwijl extreme weerfenomenen aantonen dat vijf voor twaalf eigenlijk al voorbij is. De beelden van de overstromingen in Wallonië en de zware menselijke impact staan nog steeds op ons netvlies gebrand. Net als bij digitalisering speelt technologie een cruciale rol. Zo zal data ingezet worden om de klimatologische omstandigheden beter dan ooit in kaart te brengen, voorspellingen mogelijk te maken en er effectief op in te spelen. Voertuigen met een verbrandingsmotor worden (zelf)rijdende computers, waarbij opnieuw de keuze gemaakt wordt tussen volledige elektrificatie of een tijdelijke hybride tussenweg. Bij verandering telt elke stap want zonder de vorige is de volgende niet mogelijk. In de shift naar digitalisering en duurzaamheid mag dat een ferme sprong zijn.
Tommy Browaeys
Publisher
Dit artikel is verschenen in Top ICT die beschikbaar is in pdf.
Interesse in een sectoranalyse?
De SectorTop is een analyse van de 50 grootste ondernemingen uit een specifieke sector. U krijgt rankings en grafieken voor 30 kerncijfers en ratio's op het vlak van rentabiliteit, solvabiliteit, liquiditeit en toegevoegde waarde. Nadien nemen we elk bedrijf afzonderlijk onder de loep, met de individuele trend per kerncijfer en mediaan van de sector. Info en bestellen