Vinden

Top 5.000 - Verzekeringen - Premies stijgen sterk

Verscheidene verzekeraars anticipeerden op de brexit en verhuisden naar ons land. Ze innen er hoge premies voor activiteiten die vooral op het buitenland zijn gericht. (Tony Coenjaerts)

Na lang te hebben getwijfeld tussen Brussel en Luxemburg vestigde Lloyds zich uiteindelijk in onze hoofdstad. Tijdens het eerste boekjaar haalde de wereldleider in verzekeringen er 2,7 miljard aan premies op. Nadat het op 1 januari 2019 de maatschappelijke zetel van het Verenigd Koninkrijk naar België verhuisde, sloot MS Amlin Insurance begrijpelijkerwijs zijn overbodig geworden Belgische vestiging. MS Amlin is gespecialiseerd in schadeverzekeringen en maakt sinds 2016 deel uit van de Japanse groep MS&AD, waarvan Toyota Motor Corporation met 9,01% de hoofdaandeelhouder is. De derde nieuwkomer is het Australische QBE, dat zijn Europese dochters van QBE UK Ltd. naar Brussel overbracht. Het in Sydney gevestigde QBE werd in 1886 door twee Schotse immigranten opgericht. Andere maatschappijen hadden zich ook bij ons kunnen komen vestigen, maar onze complexe instellingen maken ons land niet altijd even aantrekkelijk.

Hoe dan ook deden de nieuwkomers het bedrag van de geïnde premies met 4,6 miljard stijgen. Aangezien hun activiteiten zich vooral in het buitenland bevinden, heeft die stijging geen impact op de plaatselijke markt niet-leven, die in ons klassement met 6,5% stijgt en voor ongeveer 18 miljard euro aan premies int. De markt van de levensverzekeringen groeit met 5,2% tot 16,5 miljard. Daarmee neemt die voor het tweede jaar op rij toe, na verscheidene jaren waarin de markt kromp door een onredelijke belasting op de premies. De vraag naar producten uit tak 23 die, in tegenstelling tot die uit tak 21, geen gewaarborgd rendement bieden nam lichtjes af. Het publiek verkiest producten uit tak 21, die twee derde van de markt vertegenwoordigen. Patronale Life bijvoorbeeld kende in 2019 een recordjaar voor tak 21 met 160 miljoen aan geïnde premies, tegenover 55 miljoen een jaar eerder.

Een bewogen jaar

Op het niveau van de ondernemingen was het een eerder bewogen jaar. Allianz Benelux slorpte via een grensoverschrijdende fusie Allianz Levensverzekering Nederland op, wat de uitbreiding van zijn portefeuille leven verklaart. De groei van Monument Assurance Belgium heeft te maken met de overname van de tak 21-portefeuille van Alpha Insurance, het vroegere Nationale Suisse dat in run offis sinds het in 2015 werd overgenomen door de op de Bermuda-eilanden gevestigde groep Enstar, en door die van Curalia. De onderlinge verzekeringsmaatschappij Curalia werd in 1968 opgericht voor het beheer van het aanvullend pensioen van de apothekers. Ze breidde vervolgens haar activiteiten uit naar alle zorgverleners en telt vandaag meer dan 22.000 leden.

Nadat het de controle verwierf over Optimco en daarmee zijn eerste overname in honderd jaar deed, ging Federale Verzekering op dat elan voort en nam het alle activiteiten behalve de zeetransportverzekeringen over van de Antwerpse gemandateerde verzekeraar BDM. Bracht, Deckers & Mackelbert (BDM) is een dochter van de Amerikaanse groep Navigators Holding en biedt verzekeringen op maat in nichemarkten aan.

Hartje zomer rondde Baloise de overname voor 480 miljoen euro van Fidea af. Dat laatste was sinds 2014 in handen van de Chinese verzekeraar Anbang. In 2019 inde Fidea 300 miljoen aan bruto premies, waarvan bijna drie vierde in niet-leven. Een eerste teken van de toenadering was te zien in het veldrijden, waar het team Telenet-Fidea Lions zijn naam veranderde in Telenet-Baloise Lions.  Het in 2020 ontbonden Fidea verdwijnt uit ons klassement, net als de maatschappij Europ Assistance Belgium, die werd opgeslorpt door Europ Assistance France. Voortaan neemt een filiaal van Europ Assistance France de Belgische activiteiten voor zijn rekening. Europ Assistance maakt deel uit van de Italiaanse groep Generali, waarvan het Belgische filiaal, dat sinds 1901 bestaat, Athora Belgium werd. Dat laatste wil zich voortaan op levensverzekeringen concentreren en liet daarom bij het begin van het jaar zijn portefeuille niet-leven aan Baloise over. Het in 2018 opgerichte Athora groeide door opeenvolgende overnames. De recentste was die van de Nederlandse verzekeraar Vivat.

Daarnaast verdwijnt ook Crelan Insurance uit ons klassement. Het werd aan de groep Axa overgelaten in het kader van een ruimere deal, namelijk de overname van Axa Bank door de groep Crelan, een 100% Belgische instelling waarvan het kapitaal in handen is van goed 275.000 coöperatieve aandeelhouders. Naast Axa Belgium bezit de Franse groep in ons land Yuzzu, het vroegere Touring Verzekeringen, en L’Ardenne Prévoyante, dat op 1 januari 2019 alle nieuwe levensverzekeringen van de hand deed. Alleen voor contracten die op die datum al bestonden, zijn nog nieuwe stortingen mogelijk.

Globaal realiseerden onze verzekeringsmaatschappijen een nettowinst van 2,8 miljard, een daling met 500 miljoen.

Terug
Inschrijven nieuwsbrief Uw advertentie in onze nieuwsbrief?
Infotheek
Overzicht 2020: tweede pensioenpijler

De tweede pensioenpijler in beeld - overzicht 2020

 

Tweede pensioenpijler

De tweede pensioenpijler in beeld
 

WIB92 - Nieuwe weergave

WIB92 - Nieuwe weergave met bijgewerkt commentaar per artikel

 

Wetstraat
Bepalingen inzake basisbankdienst voor ondernemingen

Wet houdende invoering van bepalingen inzake de basisbankdienst voor ondernemingen in boek VII van het Wetboek van economisch recht - BS 24 november, p. 82.690
 

Beroepsprocedure tegen administratieve geldboete

Wet tot regeling van de beroepsprocedure tegen de administratieve geldboete bedoeld in boek XV, titel 1/2 van het Wetboek van economisch recht - BS 20 november, p. 81.698

Evenredigheidsbeoordeling voorafgaand aan een beroepsreglementering

Wet betreffende een evenredigheidsbeoordeling voorafgaand aan de invoering of de wijziging van een beroepsreglementering - BS 13 november, p. 80.051