Vinden

Top 5.000 - Holdings - 8 nieuwkomers in Top 10

Dit klassement, dat op de financiële opbrengsten is gebaseerd, wordt elk jaar grondig door elkaar geschud. (Tony Coenjaerts)

Slechts twee holdings zijn erin geslaagd om in vergelijking met vorig boekjaar in de Top 10 van ons klassement te blijven. Om te beginnen is er Atlas Services Belgium, een dochter van de groep Orange, de grootste Franse telecomgroep met een geconsolideerde omzet van 42,3 miljard euro, die in april 2019 de Limburgse maatschappij BKM verwierf. De in de jaren negentig opgerichte ICT-integrator stelt vandaag bijna 200 personen tewerk. In de loop van het boekjaar realiseerde Atlas Services Belgium 1,7 miljard aan financiële opbrengsten, die nagenoeg gelijk over recurrente en niet-recurrente opbrengsten zijn gespreid. De tweede, Axa Holdings Belgium, is het moederbedrijf boven drie verzekeringsmaatschappijen, namelijk Axa Belgium, L’Ardenne Prévoyante en Yuzzu. Daarnaast is het ook eigenaar van Architas, een fondsbeheerder die gegoede particulieren een discretionaire dienst verstrekt en voor de groep externe fondsen selecteert. Architas beheert op die manier ongeveer 43 miljard euro. Axa Holdings overkoepelt ook een aantal vastgoedmaatschappijen gespecialiseerd in handelsvastgoed, zoals Blauwe Toren, dat in 2019 een retailpark in Brugge ontwikkelde (B-Park), of MUCC, dat eigenaar is van het winkelcentrum Grand Bazar in Antwerpen en bedrijven gespecialiseerd in kantoorvastgoed.

Acht nieuwkomers in de Top 10

Alle andere zijn dieper weggezakt in ons klassement, dat deze keer wordt aangevoerd door Avnet International Holdings 2, een dochter van Avnet International Holdings 1, die een dividend van 1,53 miljard euro uit Groot-Brittannië ontving. Avnet is gespecialiseerd in de distributie van elektronische onderdelen, stelt bijna 15.000 personen tewerk en realiseerde voor het boekjaar dat op 27 juni 2020 werd afgesloten een omzet van 17,6 miljard dollar. In ons land heeft Avnet een Europees hoofdkwartier in Diegem en een distributiecentrum in Tongeren. Zowel voor Avnet Holdings 1 als 2 ging het om het eerste sociaal boekjaar.

Een eerste sociaal boekjaar ook – in ons land alleszins – voor Ageas Insurance International, dat in de nacht van 31 december 2018 van Nederland naar België verhuisde. Ter vergelijking namen we in ons klassement de herziene cijfers van boekjaar 2018 op. Ageas Insurance International is de overkoepelende holding van een groep die haar verleden definitief van zich af aan het schudden is. In juni 2020 besliste de raadkamer immers om Ageas niet naar de correctionele rechtbank door te verwijzen voor de gebeurtenissen bij Fortis in 2007-2008. Het beursgenoteerde Ageas is vandaag voor 10% in Chinese handen. De groepen Ping An en Fosun bezitten immers respectievelijk 5,7% en 5,06% van het kapitaal.

International Power is een dochter van de Franse groep Engie, waarvan de belangrijkste activa zich in Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Afrika bevinden. De stijging in financiële opbrengsten komt hoofdzakelijk uit dividenden uit het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Geconsolideerd realiseert Engie een omzet van 60,1 miljard euro, waarvan 5,90 miljard in ons land (+15,6%), waar de groep via Electrabel zeven kerncentrales bezit en uitbaat.

Het vroegere Betafence heet nu Praesidiad, wat is afgeleid van het Latijnse praesidium en beschermen betekent. Het bedrijf friste zijn imago in 2016 op na de overname van het Amerikaanse Hesco, dat gespecialiseerd is in snel opzetbare systemen voor perimeterbescherming en dat het Amerikaanse leger onder zijn klanten telt. Betafence is de vroegere afdeling fencingvan de Kortrijkse groep Bekaert, die in 2005 voor 282 miljoen euro aan het Nederlandse investeringsfonds Gilde werd verkocht. Praesidiad, dat in een honderdtal landen aanwezig is, is nu een dochter van het Amerikaanse Carlyle, een van de grootste investeringsfondsen ter wereld.

Financière de la Sambre is één van de vele portefeuillemaatschappijen uit het Frère-Bourgeois-universum. Ze overkoepelt met name Investor, dat 21,32% van de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) in handen heeft, naast BSSI, dat onder andere Cheval Blanc Financière controleert.

Telenet Group Holding kwam ons klassement binnen via een dividend van 474,6 miljoen euro dat werd gestort door Telenet Group, dat met bijna 1,9 miljoen abonnees de grootste kabeloperator van het land is.

Net als de vorige jaren zijn de in dit klassement opgenomen resultaten niet geconsolideerd, zodat ze sterk kunnen afwijken van het geconsolideerde resultaat. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Groupe Bruxelles Lambert (GBL), waar de niet-geconsolideerde winst (2,459 miljard) na consolidatie op 769 miljoen uitkomt. Een ander voorbeeld vinden we bij Solvay, waar de niet-geconsolideerde winst (527 miljoen) geconsolideerd tot 157 miljoen is teruggebracht. Globaal hebben de 100 eerste holdings in termen van inkomsten uit de portefeuille in 2019 een nettowinst van 16,9 miljard gerealiseerd, een vooruitgang met 5 miljard.

Terug
Inschrijven nieuwsbrief Uw advertentie in onze nieuwsbrief?
Infotheek
Overzicht 2020: tweede pensioenpijler

De tweede pensioenpijler in beeld - overzicht 2020

 

Tweede pensioenpijler

De tweede pensioenpijler in beeld
 

WIB92 - Nieuwe weergave

WIB92 - Nieuwe weergave met bijgewerkt commentaar per artikel

 

Wetstraat
Bepalingen inzake basisbankdienst voor ondernemingen

Wet houdende invoering van bepalingen inzake de basisbankdienst voor ondernemingen in boek VII van het Wetboek van economisch recht - BS 24 november, p. 82.690
 

Beroepsprocedure tegen administratieve geldboete

Wet tot regeling van de beroepsprocedure tegen de administratieve geldboete bedoeld in boek XV, titel 1/2 van het Wetboek van economisch recht - BS 20 november, p. 81.698

Evenredigheidsbeoordeling voorafgaand aan een beroepsreglementering

Wet betreffende een evenredigheidsbeoordeling voorafgaand aan de invoering of de wijziging van een beroepsreglementering - BS 13 november, p. 80.051