Vinden

Schaf ondoeltreffende belastingen af

De sluiting van de grenzen in de lente van 2020 heeft toch minstens één positief effect gehad: ze toonde de kosten aan van de fysieke grensaankopen die één op de drie consumenten jaarlijks gemiddeld negen keer doet. Tijdens de lockdown zijn de prijzen voor voedingswaren in ons land immers met 15% gestegen. Zodra de grenzen weer open waren, begon dat percentage af te nemen.

Doordat consumenten over de grens gaan winkelen, lijden de Belgische bedrijven een groot omzetverlies en loopt de fiscus inkomsten mis: voor 2019 wordt dat op 250 miljoen euro geschat. Dat mag niet verbazen. De prijs van voedingsmiddelen is in België immers heel wat hoger dan in onze buurlanden, omdat er ondoeltreffende belastingen op worden geheven, zo stelt de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de Kmo (HRZKMO).

In 2019 daalden de inkomsten uit de btw op alcoholische dranken bijvoorbeeld met 77,11 miljoen euro tegenover 2015, terwijl in dezelfde periode de alcoholconsumptie toenam. De verpakkingsheffing, zo vervolgt de HRZKMO, maakt verpakkingen geenszins duurzamer. Ze wordt immers door de federale overheid geïnd, hoewel de gewesten bevoegd zijn voor het afvalbeleid.

Bovendien leidt de heffing tot een stijging van de grensaankopen, die op haar beurt leidt tot een invoering van afval op het Belgische grondgebied, die wordt meegerekend in de verpakkingsvolumes waarvoor de Belgische handelaars de verpakkingsheffing moeten betalen. Ze heeft dus een averechts effect, zo besluit de HRZKMO.
Lees meer
 

Terug
Inschrijven nieuwsbrief Uw advertentie in onze nieuwsbrief?
Infotheek
Prijzenobservatorium - Jaarverslag 2020

Prijzenobservatorium - Jaarverslag 2020
 

Zorgplicht

Zorgplicht

RVA - Jaarverslag

RVA - Jaarverslag 2020

 

Wetstraat
Recht op klein verlet bij toediening vaccin tegen Covid-19

Wet houdende toekenning van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus Covid-19 - BS 9 april, p. 31.925

Evenredigheidsbeoordeling bij beroepsreglementering in gezondheidssector

Wet betreffende een evenredigheidsbeoordeling voorafgaand aan de invoering of de wijziging van een beroepsreglementering in de gezondheidssector - BS 9 april, p. 31.932
 

Antigeen- en zelftesting

Wet inzake antigeen- en zelftesting - BS 7 april, p. 31.776