Vinden

Naam en rekeningnummer moeten overeenstemmen

In 2020 telde Febelfin bijna 67.000 transacties via phishing, die in totaal zowat 34 miljoen euro ‘opbrachten’: 67.000 keer schreef een te goedgelovige gebruiker geld over op de rekening van een persoon die zich voor iemand anders uitgaf. De beste manier om dergelijke tegenslagen te voorkomen, is uiteraard controleren of het rekeningnummer en de naam van de begunstigde overeenstemmen.

In Nederland voert een algoritme die controle uit. Bij overeenstemming, zo stelt de N-VA, die graag zou zien dat ons land een vergelijkbaar systeem invoert, verschijnt er in de online bankomgeving geen boodschap, of kleurt er een vakje groen om aan te geven dat de controle plaatsvond. Is er geen overeenstemming, dan verschijnt op het scherm de boodschap close match als de naam licht verschilt, bijvoorbeeld met één letter. Het systeem geeft dan meteen ook een suggestie voor de naam. Komen naam en rekeningnummer helemaal niet overeen, dan verschijnt er no match op het scherm en komt er geen suggestie voor de naam.

Aangezien de grote Belgische banken al in Nederland actief zijn, kan het niet zo moeilijk zijn om de techniek, die bovendien veel kan opleveren, hier in te voeren. Volgens Rabobank, die aan de basis lag voor dit type controle, daalde het aantal fraudegevallen met 81% tussen 2017 en 2020 en het aantal fouten met 67% in dezelfde periode.
Lees meer

 

Terug
Inschrijven nieuwsbrief Uw advertentie in onze nieuwsbrief?
Infotheek
De tweede pensioenpijler in beeld

De tweede pensioenpijler in beeld

 

Verplichtingen op het werk ikv coronavirus

Coronavirus: verplichtingen op het werk (volgens het KB van 28 oktober 2021)

 

Economische conjunctuur in distributie

Verslag over de economische conjunctuur in de distributie

 

Wetstraat
Wijziging affichering van tarieven door zorgverstrekkers

Wijziging van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994, wat het afficheren van de tarieven door zorgverstrekkers betreft - BS 12 november , p. 111.837