Vinden

Minnelijke schikkingen niet aftrekbaar

De minnelijke schikking, die vaak “klassenjustitie” wordt genoemd omdat de begunstigden vaak vooraanstaande personen zijn, werkt relatief goed. Dankzij de minnelijke schikking is het immers mogelijk om de gerechtelijke achterstand te beperken en tegelijkertijd financiële winst voor de staat te boeken. Het systeem bestaat overigens ook op andere niveaus, bijvoorbeeld in het verkeer, maar het publiek is gechoqueerd wanneer het ontdekt dat een boete soms aftrekbaar is.

Een onderneming die werd vervolgd in een zaak van fiscale fraude, redde zich uit de situatie via een schikking die grofweg overeenkwam met twee derde van de te betalen belasting. Vervolgens beweerde ze echter dat ze dat bedrag van de vennootschapsbelasting kon aftrekken. De rechtbank van Brugge oordeelde aanvankelijk dat daar geen sprake van kon zijn. Het hof van beroep in Gent gaf haar echter ongelijk, met als motivering dat een dergelijk type schikking geen ‘straf’ kon zijn omdat ze niet door een rechter was opgelegd.

Vandaar de vraag van de CD&V om ervoor te zorgen dat een minnelijke schikking nooit kan worden toegelaten als beroepskosten. De kans is groot dat dat er komt, aangezien in het federale begrotingsakkoord eveneens een dergelijke maatregel is opgenomen.
Lees meer

 

Terug
Inschrijven nieuwsbrief Uw advertentie in onze nieuwsbrief?
Infotheek
De tweede pensioenpijler in beeld

De tweede pensioenpijler in beeld

 

Verplichtingen op het werk ikv coronavirus

Coronavirus: verplichtingen op het werk (volgens het KB van 28 oktober 2021)

 

Economische conjunctuur in distributie

Verslag over de economische conjunctuur in de distributie

 

Wetstraat
Wijziging affichering van tarieven door zorgverstrekkers

Wijziging van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994, wat het afficheren van de tarieven door zorgverstrekkers betreft - BS 12 november , p. 111.837