Vinden

Koude lente en natte zomer kunnen opmars Aziatische hoornaar niet stoppen

(Belga) De Aziatische hoornaar komt steeds vaker voor in Vlaanderen. Dat blijkt uit gegevens van het Vlaams Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en Honeybee Valley. De exotische wespensoort heeft het gemunt op honingbijen en wilde bestuivers.

De Aziatische hoornaar komt sinds 2017 voor in Vlaanderen. In totaal zijn in Vlaanderen sinds dat jaar al zo'n 400 nesten gemeld, waarvan meer dan de helft in 2021. De exoot zet zijn opmars dus voort, ondanks de koude lente en natte zomer. Net als de Europese hoornaar is de Aziatische hoornaar niet specifiek gevaarlijk voor de mens. Wel vormt het dier een risico voor de imkerij en onze biodiversiteit. Zo doodt ze hommels, bijen, wespen, vliegen en vele andere insecten. Honingbijen moeten meer investeren in verdediging wanneer ze belaagd worden door hoornaars, waardoor ze minder nectar verzamelen. Jagende hoornaars schrikken bestuivers af, waardoor minder bloemen worden bezocht. De langetermijneffecten hiervan op de biodiversiteit moeten nog worden onderzocht, zegt het INBO. "Het Vespawatch-project van INBO & Honeybee valley volgt de opmars in Vlaanderen nauwlettend op. Alle waarnemingen zijn meer dan welkom", zegt Jasmijn Hillaert (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek).  Wie denkt een nest Aziatische hoornaars te hebben gezien, wordt gevraagd dat te melden via de website vespawatch.be. De verdelging wordt georganiseerd door het Vlaams Bijeninstituut, in samenwerking met Vespawatchers, brandweerdiensten en plaatselijke overheden. (Belga)

Terug
Inschrijven nieuwsbrief Uw advertentie in onze nieuwsbrief?
Infotheek
De tweede pensioenpijler in beeld

De tweede pensioenpijler in beeld

 

Verplichtingen op het werk ikv coronavirus

Coronavirus: verplichtingen op het werk (volgens het KB van 28 oktober 2021)

 

Economische conjunctuur in distributie

Verslag over de economische conjunctuur in de distributie

 

Wetstraat
Wijziging affichering van tarieven door zorgverstrekkers

Wijziging van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994, wat het afficheren van de tarieven door zorgverstrekkers betreft - BS 12 november , p. 111.837