Vinden

Geen bijkomende kosten voor agenten

In Boek X van het Wetboek van economisch recht (WER) is een bescherming van handelsagenten tegen elke eenzijdige wijziging van het bedrag van hun commissies opgenomen. Over een verhoging of doorrekening van de kosten staat er echter niets in. De opdrachtgever kan dan ook in de verleiding komen om zo via een omweg het bedrag dat agenten ontvangen, te beperken. 

Omdat ze gebonden zijn aan (nagenoeg) exclusieve contracten en niet-concurrentiebedingen, hebben die laatsten weinig middelen om zich daartegen te verdedigen. In de praktijk kunnen ze niet anders dan gewillig de bijkomende kosten te aanvaarden. De handelsagent die toch beslist om een einde te maken aan het contract, verliest niet alleen zijn recht op een vergoeding, maar kan bovendien gedurende zes maanden niet voor een andere opdrachtgever werken.

Twee gelijkaardige voorstellen, van de Open Vld en van de N-VA, die de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de Kmo zonder voorbehoud steunt, moeten een einde maken aan die situatie.
Lees meer

 

Terug
Inschrijven nieuwsbrief Uw advertentie in onze nieuwsbrief?
Infotheek
De tweede pensioenpijler in beeld

De tweede pensioenpijler in beeld

 

Verplichtingen op het werk ikv coronavirus

Coronavirus: verplichtingen op het werk (volgens het KB van 28 oktober 2021)

 

Economische conjunctuur in distributie

Verslag over de economische conjunctuur in de distributie

 

Wetstraat
Wijziging affichering van tarieven door zorgverstrekkers

Wijziging van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994, wat het afficheren van de tarieven door zorgverstrekkers betreft - BS 12 november , p. 111.837