Energie: gedragscode voor kmo’s
De in de FEBEG verenigde energieleveranciers sloten met de minister voor Energie en de staatssecretaris voor Consumentenbescherming een protocolakkoord met het oog op een dynamisch en beter aan energieschokken aangepast beheer van de voorschotten.
In eerste instantie zullen de leveranciers de voorschotten onderzoeken die zijn betaald door klanten met een variabel tarief die een nieuw contract sloten in de maanden waarin de prijzen een hoogtepunt bereikten (van augustus tot november 2022). Als er onregelmatigheden worden vastgesteld, zal de leverancier de klant proactief een persoonlijk voorstel tot aanpassing van het voorschot doen. De analyse zal driemaal per jaar gebeuren voor alle klanten met een variabel tarief.
Dat is een goede zaak. Maar wat met de zelfstandigen en kmo’s, die op dat vlak heel wat minder goed beschermd zijn dan particulieren? Toen de minister van Middenstand daar in de commissie vragen over kreeg, stelde hij dat hij “zeer binnenkort” met de grote energieleveranciers een gedragscode voor kmo’s zal opstellen.
Die laatste zullen een wijziging van hun voorschot kunnen vragen en de leverancier zal hun binnen een redelijke termijn een gemotiveerd antwoord moeten bezorgen. In de gedragscode zullen ook elementen worden opgenomen die de transparantie van de facturen en doelgerichte informatie voor zelfstandigen en kmo’s bevorderen. Ze zal van toepassing zijn voor zelfstandigen en ondernemingen met een jaarverbruik van maximaal 100 MWh die hun contract afgesloten of verlengd hebben op basis van een tariefkaart. Daarnaast mag de som van een bankgarantie of waarborg niet meer dan die voor vier maanden verbruik bedragen.
Lees meer