Vinden

Congobezoek Kitir - Straffeloosheid en corruptie grote obstakels strijd tegen seksueel geweld in Congo

(Belga) Op de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, vandaag/donderdag, had minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) in de Congolese hoofdstad Kinshasa verschillende contacten met slachtoffers, zorgpersoneel en vertegenwoordigers van slachtoffers van seksueel geweld. Een van de conclusies van een dag met veel gesprekken is dat de strijd nog lang niet gestreden is: op alle fronten is er nog veel werk, en dat geldt vooral voor het juridische luik van de problematiek.

Te vaak heeft de politie geen oor naar de verhalen van slachtoffers, verdwijnen dossiers bij het parket of is er corruptie, getuigden Kitirs gesprekspartners. En als het dan toch tot een veroordeling komt, gaat het zelden om gepaste straffen of is er geen opvolging. Met haar missie in Congo, die nog tot zondag duurt, wil de minister vooral haar oor te luister leggen op het terrein. Zo wil ze beslagen op het ijs komen in de contacten met de Congolese beleidsmakers die de komende maanden nog volgen, en hen de boodschappen doorgeven die ze deze week te horen krijgt. De voorbereidingen voor het nieuwe samenwerkingsprogramma, zijn intussen opgestart - vandaag loopt nog een overgangsprogramma. Kitir woonde donderdag onder meer een ontmoeting bij met verschillende partijen die betrokken zijn in de strijd tegen het seksueel geweld. Aan een van de tafels zaten een dokter en psychotraumatologe van een zogenaamd "one stop center" in een ziekenhuis in Kinshasa. Slachtoffers kunnen bij hen terecht voor medische, psychologische en juridische bijstand. Daarnaast staan ze ook in voor hulp bij de terugkeer in hun gemeenschappen en maken ze werk van sensibilisering. Op medisch en psychologisch vlak kunnen zij veel betekenen voor de vaak jonge slachtoffers, maar op het juridische vlak ervaren ze in veel gevallen ronduit tegenwerking van politie en parket. "We proberen de gemeenschappen nu bewust te maken van het feit dat ze eerst naar ons moeten komen in plaats van naar de politie - dat is pas de volgende fase", legt de dokter uit. "We merken toch dat daar beterschap komt." Maar de samenwerking met politie en justitie is dus veel moeilijker. Van bovenaf worden wel inspanningen gedaan, maar op het terrein verandert weinig, moet het duo erkennen. In juni nog betreurde president Félix Tshisekedi de straffeloosheid van seksueel geweld, en er werd een campagne opgestart waarin gehamerd werd op "onmiddellijke nultolerantie". De focus van het bezoek ligt dan wel op ontmoetingen met de gewone mensen, donderdagnamiddag had Kitir, samen met staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS), nog een ontmoeting met de Congolese minister van Buitenlandse Zaken. Op woensdag was ook sprake van een ontmoeting met de president, maar die ging niet door. Op de middag zat Kitir toen wel samen met first lady Denise Nyakeru Tshisekedi. (Belga)

Terug
Inschrijven nieuwsbrief Uw advertentie in onze nieuwsbrief?
Infotheek
De tweede pensioenpijler in beeld

De tweede pensioenpijler in beeld

 

Verplichtingen op het werk ikv coronavirus

Coronavirus: verplichtingen op het werk (volgens het KB van 28 oktober 2021)

 

Economische conjunctuur in distributie

Verslag over de economische conjunctuur in de distributie

 

Wetstraat
Wijziging affichering van tarieven door zorgverstrekkers

Wijziging van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994, wat het afficheren van de tarieven door zorgverstrekkers betreft - BS 12 november , p. 111.837