Vinden

Top-Industrie-2020-Terugblik

Op 28 januari werd de nieuwe Top Industrie voorgesteld bij Nike in Laakdal.

Dit zijn de opvallendste conclusies van onze gastsprekers:

Na een exclusieve rondleiding in het distributiecentrum, deelt Ben Beddegenoots in een ferme spurt de geschiedenis van Nike in Laakdal, waar we te gast zijn voor deze launch. Hij verklapt dat het sportmerk zijn inspiratie voor geribbelde zolen van loopschoenen bij onze Brusselse wafel haalde. Het Europese distributiecentrum in België kwam er na het verdrag van Maastricht, waarin het vrije verkeer van personen en goederen in de EU opgenomen werd. Dat bleek een goede zaak voor de regio omdat er heel wat ex-mijnwerkers en vroegere werknemers van Ford Genk opnieuw aan de slag konden. Ondertussen zijn er pakweg 5.000 laag-, midden- en hooggeschoolden aan de slag op de site die blijft uitbreiden. Beddegenoots stelt vast dat veel winkels het moeilijk hebben omdat groothandels hun producten steeds meer via webshops aanbieden. Toch is hij ervan overtuigd dat fysieke winkels een toekomst hebben omdat klanten willen zien, voelen, passen en vergelijken.

Wie ook van vergelijken houdt, is Marc Lambotte van Agoria, wanneer hij ingaat op de technologische industrie van vandaag en morgen. De omzet stijgt en het aantal jobs neemt toe sinds 2015, mede dankzij de regeringsmaatregelen. Agoria engageerde zich toen om 10.000 banen te creëren en het zijn er dubbel zoveel geworden. Een bewijs dat de digitalisering werkt. Als we de ambitie van een hogere activiteitsgraad (+5%) willen realiseren, zullen er nog eens zoveel nodig zijn. Volgens Lambotte is dat mogelijk, ondanks een paar sombere wolken: een aantal sectoren hebben het moeilijk ondanks een algemene groei van 1,5 tot 2%, het ondernemersvertrouwen schommelt, ons land boert achteruit op het vlak van onderwijs en staatsschuld, de politieke impasse... Hij vindt dan ook dat het gevaarlijk is om nu te veel cadeaus uit te delen want als de loonkosthandicap stijgt, daalt de concurrentiepositie en uiteindelijk ook het aantal jobs. De vraag naar arbeid stijgt ondertussen drie keer zo snel als het aanbod aan werkenden, terwijl de inhoud van jobs verandert. Op de vraag of digitalisering jobs kost, antwoordt hij dat er voor elke baan die niet meer nodig is 3,7 nieuwe gecreëerd zullen worden. De topman van Agoria verwacht dat er tegen 2030 zonder bijkomende maatregelen 584.000 niet-ingevulde vacatures zullen zijn. We missen volgens hem dan ook een belangrijke opportuniteit omdat er maar liefst 95 miljard euro aan bbp per jaar in de weegschaal ligt. Dat is een kwart van ons huidige bbp en betekent dat we onze staatsschuld op vier jaar tijd zouden kunnen aflossen. Zijn oproep aan de nieuwe regering: jobs creëren, bijstuderen en activeren.

Burt Riské van Trends Business Information bestudeerde de resultaten van onze industriële bedrijven en geeft een inkijk in de belangrijkste conclusies van de nieuwe Trends Top Industrie 2020. Een editie die in een nieuw ‘cover’-kleedje gestoken werd. Zo goed als alle sectoren hebben de crisis overleefd en doen het beter dan in 2008. Met op kop de voedings- en farmaceutische sector waarvan Riské de belangrijkste indicatoren bespreekt. Toeval of niet, de 2 Trends Managers van het Jaar 2019 (Yvan Verougstraete – Medi-Pharma en Otto van de Stolpe – Galapagos) komen uit de Life-Science branche. De ruime industriële sector kende in 2019 een positieve netto-groei aan ondernemingen (+448) dankzij een stijgend aantal oprichtingen (4.049) en ondanks een stijgend aantal faillissementen (446) en een hoger aantal bedrijven dat zijn activiteiten stopzette (3.601 tegenover 3.227 in 2018). Slechts 2 bedrijven met meer dan 100 werknemers uit de sector gingen failliet: Carwall, toeleverancier van Caterpillar, en Altifort uit Nijvel (dat ondertussen terug opgestart is). Het banenverlies door faling bleef dus beperkt maar de zoektocht naar gekwalificeerd personeel blijft de grootste uitdaging voor de industriële spelers.

Een aantal sfeerfoto's:

2-Collage-Launch-Industrie-20-500 1-Collage-Launch-Industrie-20-500

 

Trends Top Industrie

De nieuwe Top Industrie, vol cijfers en verhalen over de ondernemingen die de sector kleuren, is ook in pdf beschikbaar.

 

Launch-Industrie-20-sponsors

Terug