Vinden

Terugblik-Top-HR

Op 29 mei werd de nieuwe Top HR voorgesteld bij Fosbury & Sons in Antwerpen, met dank aan Vivaldis.

Dit zijn de opvallendste conclusies van onze gastsprekers:

Via de slogan ‘Werk is wat je er van maakt’ neemt Koen Lambrechts van Vivaldis de gasten mee in de visie waarbij intrinsieke motivatie een cruciale rol speelt. We zijn opgegroeid met het succes van competentie- en talentmanagement, gekoppeld aan beloningssystemen en functieclassificaties. Nieuwe inzichten tonen aan dat er echter weinig correlatie is tussen competentie en performance. Het draait om engagement, motivatie en context. Het gedrag van mensen wordt namelijk voor 30% bepaald door rede, logica en kennis, terwijl 70% emotie, context, en hart is. Hij geeft een aantal concrete tips om de intrinsieke motivatie te stimuleren: autonomie, samenwerking, betrokkenheid en enthousiasme.

Geert Van Hootegem van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) en Prepared Mind sluit zich bij die evolutie aan en stelt dat meer mensen geboeid zouden moeten zijn door hun werk terwijl ze nu te vaak… geboeid zijn door hun werk. Er zijn meer dan voldoende problemen: burn-out dreigt voor 800.000 landgenoten, onderbenutting van 60%, re-integratie lukt niet, 36% werknemers ontevreden over baas, 11% heeft verloopintentie, jobverlies door automatisering, enz. Hij reikt een aantal manieren aan om werk van last tot lust te verheffen, bijvoorbeeld door HR Management te veranderen in HR Mobilisation. Minder benchmarks, meer authenticiteit op het vlak van personeel en organisatie, interne mobiliteit en zelfvoorzienende teams waar transparantie, eenvoud en zuiverheid heersen.

Dat een burn-out keihard aankomt, wordt bevestigd door Tommy Browaeys, auteur van Wake-up Call. Aan de hand van zijn persoonlijke ervaring deelt hij hoe je erin slaagt om iets wat je niet (meer) wilt te vertalen in wat je wel wilt: via een gezonde dosis mindfulness, zelfbewustzijn en persoonlijke ademruimte. Hij breekt een lans voor authenticiteit om van acteur naar regisseur te switchen en houdt een vurig pleidooi voor werkgevers die handelen naar de missie, visie en waarden die ze poneren, voor een werkcontext waar kwetsbaarheid een plaats heeft, voor een emotioneel intelligent personeelsbeleid als verbindend en ontwapenend wapen in de war for talent, voor een politiek kader waarin dat mogelijk is. Omdat we het aan onszelf en onze kinderen verplicht zijn.

Veerle Dobbelaere bevestigt dat je effectief meer ziet door bewust te vertragen in plaats van altijd maar sneller te willen lopen. Zij verzamelt daarom regelmatig mensen rond haar tafel die elkaar ont-moeten en inspireren. Ook in ondernemingen helpt het wanneer je samen stilstaat bij je talent, successen, grenzen en waar je gelukkig van wordt. Ze zet prompt de theorie om in praktijk en toont via een oefening aan hoe snel mensen verbinding vinden in universele thema’s, iets wat je volgens haar perfect op de werkvloer kunt toepassen om meer toegevoegde waarde uit het menselijke kapitaal in jouw organisatie te halen. Tijdens de afsluitende collectieve bodyscan proeven de enthousiaste aanwezigen van mindfulness en maakt een rustige stilte zich meester van de zaal. 

Een aantal sfeerfoto's:

Collage-Launch-HR18-1

Collage-Launch-HR18-2

Trends Top HR

De nieuwe Top HR, vol cijfers en verhalen over de ondernemingen die de sector kleuren, is ook in pdf beschikbaar.

 
Banner_HR_Partners

Terug