Vinden

Terugblik-TopBouw

Op 26 februari werd de nieuwe Top Bouw voorgesteld bij Reynaers Aluminium in Duffel.

Dit zijn de opvallendste conclusies van onze gastsprekers:

Nina Timmermans van host Reynaers Aluminium neemt onze gasten eerst kort mee naar het verleden van het flink uit de kluiten gewassen familiebedrijf en geeft hen nadien een blik in de toekomst, door te tonen hoe de nieuwste digitale technologie en met name virtual reality het bouwproces letterlijk en figuurlijk een extra dimensie geeft. Bouwen vooraleer echt te bouwen, van (voor)ontwerp tot afwerking op basis van virtuele libraries en alle mogelijke features, waardoor zowel architecten en aannemers als ondernemingen en facility managers ongeziene mogelijkheden krijgen. De nieuwe technologie wordt niet enkel voor bedrijfsgebouwen maar ook in residentiële projecten toegepast. Aan de hand van concrete voorbeelden toont ze hoe je wandelt door ruimtes die er nog niet zijn en de impact van de meest uiteenlopende opties op voorhand inschat. Tijdens de netwerklunch na de presentaties krijgen we nog de gelegenheid om zelf in de virtual reality room plaats te nemen. Het enthousiasme achteraf is groot.

Hoe tover je een historisch art nouveau gebouw om tot een modern woon- en zelfs samenlevingsproject?  Dat is wat Bart Hoylaerts van a2o architecten met veel passie vertelt via de herbestemming van een oude chocoladefabriek in de buurt van Tongeren. Het gebouw had al een heel leven achter zit en de vraag was of de fabriek nog relevant genoeg is om ermee aan de slag te gaan. Via diverse acties en campagnes op sociale media wordt de (lokale) bevolking betrokken: van paaseieren rapen, rondleidingen en kunstprojecten over woonworkshops tot pop-up cafés, fuiven en huwelijken. Het nationale nieuws tijdens Open Monumentendag. Relevantie bewezen. De structuur van het gebouw blijkt perfect voor een bijzonder flexibele invulling in woonblokken. Toekomstige bewoners stellen als het ware zelf hun appartement samen, terwijl de zones die niet voor woningen kunnen dienen als gemeenschapsruimtes ingevuld worden. Hoylaerts stelt met plezier vast dat met de concretisering de betrokkenheid van de omgeving nog groter wordt en dat de gemeenschap een steeds belangrijkere rol in de regie van een geslaagde coproductie speelt.

Tot slot deelt Burt Riské vanTrends Business Information de belangrijkste conclusies van de nieuwe Trends Top Bouw 2019 met de aanwezigen. De ruime bouwsector kent in 2018 een positieve netto-groei aan ondernemingen (+2.237) die echter lager ligt dan de voorbije 2 jaar. Een iets hoger aantal oprichtingen (11.129) kan echter het groeiend aantal faillissementen (1.944) en het stijgend aantal bedrijven dat zijn activiteiten stopzet (6.948) niet compenseren. Met 1,42% falingen doet de bouwsector het opvallend slechter dan het Belgische gemiddelde in 2018 (0,77%). Hij komt ook nog even terug op de PANO-reportage over fraude in de bouwsector met geactualiseerde aantallen en voorbeelden van frauduleuze faillissementen. En vooral met tips hoe u preventief tewerkgaat dankzij een accurate kredietbeoordeling van toekomstige klanten of leveranciers. 

Een aantal sfeerfoto's:

Collage-Launch-Bouw-2019-1

Collage-Launch-Bouw-2019-2

Trends Top Bouw

De nieuwe Top Bouw, vol cijfers en verhalen over de ondernemingen die de sector kleuren, is ook in pdf beschikbaar.
 

Banner BAT19

Terug