Wie of wat zoekt u?

WIE?

FIRMA, DIRECTIELID, BTW, TELEFOON, FAX

WAT?

ACTIVITEIT, TREFWOORD, MERK, PRODUCT, SECTORINDEX

WAAR?

POSTCODE, GEMEENTE, KIES PROVINCIE
1.443.910 ACTIEVE BEDRIJVEN - 921.159 CONTACTPERSONEN

Terugblik-Top-Bouw

Op 20 februari werd de nieuwe Top Bouw voorgesteld bij Würth Belux in Turnhout.

Dit zijn de opvallendste conclusies van onze gastsprekers:

Vanuit de vaststelling dat innovatie de mens ondersteunt, trok Robbie De Wit, Marketing Manager van Würth Belux, de parallel naar hoe een industriële toeleverancier dat in de praktijk omzet. Terwijl ontelbare apps bestaande behoeftes invullen of nieuwe creëren, businessmodellen als AmazonFresh vaste voet aan de grond krijgen en het Internet of Things zich via bijvoorbeeld slimme koelkasten in ons dagelijkse leven nestelt, worden bevestigingsmaterialen in 3D geprint en allerlei industriële toebehoren rechtstreeks via drones op de werf afgeleverd. Wie samen bouwt, mag echter nooit het menselijke contact zomaar overboord gooien.

Rob Van de Velde, Schepen Stad Antwerpen en Volksvertegenwoordiger, hield een vurig pleidooi om via de massaal aanwezige data aan fact based urban planning te doen. Aan de hand van concrete cijfers toonde hij aan hoe de Scheldestad socio-demografische uitdagingen als de gezinssamenstelling, leeftijd en taal aanpakt om leefbaar te blijven. Een stad moet niet enkel aantrekkelijk zijn om in te studeren, te wonen en te investeren maar ook als bakermat voor de ontwikkeling van nieuwe technologie fungeren. Dat kan volgens hem via aandacht voor een gezonde huizenmarkt, een uitstekende dienstverlening, veiligheid, mobiliteit en milieu.

Ex-voetballer en voormalig assistent-bondscoach Vital Borkelmans deelde zijn persoonlijke verhaal van zwart naar groen. Hoe hij de koolmijn waarin hij als jongeling aan de slag ging tot aan zijn 41e als voetballer en nadien in de rol van trainer voor het gras van de voetbalstadions ruilde. Hoe hobby beroep werd. In zijn reis van uitdaging naar uitdaging wordt hij gedreven door positief vooruitdenken en de wil om niets uit de weg te gaan. Met een knipoog naar zijn voormalige kompels brak hij een lans voor het belang van een goed groepsgevoel, zowel sportief als professioneel.

Vorig jaar gaf Burt Riské van Trends Business Information al een overzicht van de sectorevolutie. Hij stelde toen een positieve nettogroei vast qua aantal ondernemers actief in de bouwsector. In 2017 was er een recordaantal oprichtingen (10.938), met vooral een positieve impact op de tewerkstelling. De nettogroei werd echter wat afgeremd (2.856 in 2017 tegen over 3.208 in 2016). Dat had vooral te maken met een groter aantal stopzettingen (van 5.724 in 2016 naar 6.184 in 2017) en een lichte stijging van het aantal faillissementen (van 1.713 in 2016 naar 1.898 in 2017). In Vlaanderen daalde het aantal faillissementen lichtjes (866 in 2017, 872 in 2016) maar Brussel (465 in 2017 en 329 in 2016) en Wallonië (567 in 2017 en 507 in 2016) scoorden slechter. Opmerkelijk is dat slechts één bedrijf met meer dan 50 werknemers failliet ging. Een kleine impact dus op de totale tewerkstelling.

Een aantal sfeerfoto's:

Collage-Launch-Bouw-1

Collage-Launch-Bouw-2

Trends Top Bouw

De nieuwe Top Bouw, vol cijfers en verhalen over de ondernemingen die de sector kleuren, is ook in pdf beschikbaar.

 

BAT 18 Partners